2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Még a legcukibb a kutya is ragadozó

Attól, hogy a kutya felköltözött a kanapéra, az emésztőrendszere nem változott, maradt ragadozó – hangzott el Magyarország első kutyadietetikai rendezvényén a Farkasfesten. Egyre több kutya szenved civilizációs ártalmaktól. Európában minden negyedik elhízott. Csökken a várható életkor, nő az allergia, az ízületi problémák, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések gyakorisága.

„Az egyik fő ok, a nem megfelelő táplálás. Ezért szerveztük a rendezvényt, melynek célja az egészséges kutyatáplálás népszerűsítése. Szemléletmódváltásra van szükség” – mondta Böszörményi Andrea kisállat dietetikus, a Farkasfest szervezője.

Halálra etetjük a kutyákat

A legnagyobb probléma a túletetés és a nem megfelelő összetételű étrend. Egy friss amerikai tanulmány szerint a kutyák 56%-a kórosan elhízott az Egyesült Államokban. A kutya opportunista ragadozó: annyit eszik, amennyit adunk neki. És ha ez nem lenne elég, a kunyerálás mesterei. Sokan követik el azt a hibát, hogy egész nap nasival, jutalomfalattal „tömik” a kedvencüket, amit nem is számítanak bele a napi ételmennyiségbe.

Rengeteg baj forrása, ezért óriási problémát jelent a nem megfelelő étrend. Sokan nem tudják, hogy például a csoki egyenesen méreg.

Böszörményi Andrea szerint, tudomásul kell venni, hogy attól mert a kutya felköltözött a kanapéra még nem változott meg az emésztőrendszere. Továbbra is egy ragadozó gyomrú, tarajos fogazatú állat – a kis csivava és a németjuhász egyaránt. Ha szeretnénk, hogy kedvencünk egészséges és hosszú életet éljen, törekedni kell a változatos és természetes táplálásra.

Hogy mi számít egészségesnek, arról több tudományos álláspont létezik. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a kutya a jó minőségű állati eredetű fehérjét (húst) tudja a legjobban hasznosítani.

Az egészséges étrendben minél nagyobb arányban legyen hús, ha lehet, kerüljük a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat és a túlzott szénhidrátbevitelt.

Nézzük meg a megvásárolt élelmiszerek címkéit, összetevőinek listáját és lehetőleg kerüljük az ízfokozót, cukrot, színezéket tartalmazó eledeleket és jutalomfalatokat.

Egyre több kutyát kínoz az allergia

Évről évre egyre több gazdi jelenik meg kutyájával az állatorvosi rendelőkben allergiás tünetekkel, mint például a lábrágás, a piros, gyulladt a bőr vagy az emésztőrendszeri problémák.

Az ételallergia és az étel-intolerancia, sőt a környezeti allergiák is mindennapos problémává váltak már kutyáink életében is. Aki allergiás tüneteket észlel a kutyáján, mielőbb forduljon állatorvosához.

„Ha felütötte a fejét az allergia, a legfontosabb, hogy törekedjünk megtalálni a tünetek kiváltó okát. Ehhez a gazdi aktív közreműködése szükséges – a cél az, hogy találjuk meg és zárjuk ki az allergiás tüneteket okozó összetevőket az étrendből. Ez egy hosszú folyamat, amihez sok türelem kell” – tanácsolja Böszörményi Andrea.

Aki szeretné egészségesen táplálni a kutyáját tájékozódjon, keressen kutyadietetikai témájú cikkeket az interneten. Böszörményi Andrea szerint a tudatosság, az odafigyelés már fél siker. Legyünk tudatosak, figyeljünk rá, hogy kedvencünk ne legyen túlsúlyos, válasszunk számára minél egészségesebb étrendet. Végül tartsuk szem előtt, hogy a kutya mégis csak egy ragadozó, ne adjunk neki olyat, ami egy ragadozó gyomor számára nem természetes.

Formálódó szemléletformáló közösség

Több mint 200 gazdi vett részt a kutyájával együtt a Farkasfesten. A kutya dietetika mellett ízületi problémákról, allergiáról, sportsérülések elkerüléséről szóló előadásokat hallhattak résztvevők. A szervezők sikeresnek értékelik a rendezvényt, melyet a tervek szerint jövőre újra megrendeznek. A célok között szerepel egy olyan közösség létrehozása, amely szerepet vállal az egészséges kutyatáplálás szemléletének elterjesztésében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek