2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • IKT-kutatás: uniós finanszírozású projekt a környezetszennyezés feltérképezésére

IKT-kutatás: uniós finanszírozású projekt a környezetszennyezés feltérképezésére

Az INTAMAP elnevezésű, uniós forrásokból megvalósult kutatási projektnek köszönhetően mostantól valós idejű térképeken bárki nyomon követheti a lég-, talaj- és vízszennyezettség alakulását.

Az INTAMAP keretében a kutatók nyílt forráskódú szoftvert fejlesztettek ki, amellyel olyan körvonaltérképek készíthetők, amelyek a szennyezett területek pontos helyén kívül már a szennyezés keletkezési helyét és haladási irányát is feltüntetik. Az adatok alapján a hatóságok gyorsabban és hatékonyabban tudnak dönteni a környezetszennyezési problémára adandó megfelelő válaszlépésekről, a lakosság pedig el tudja kerülni a szennyezett területet. A projektben belga, brit, görög, holland, német és osztrák kutatók vettek részt, akik mintegy 1,8 millió eurós uniós forrásból gazdálkodhattak. Az európai polgárok és vállalkozások javát szolgáló IKT-kutatások gyakorlati megvalósítása a Bizottság által 2010 májusában elfogadott európai digitális menetrend egyik kiemelt kezdeményezése (lásd: IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200).

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az INTAMAP projekt jó példa arra, hogyan javíthatja a kutatás Európában az életminőséget a mindennapokban. A valós idejű szennyeződés-térképekből a hatóságok nélkülözhetetlen információkra tehetnek szert a szennyezések forrásának pontos beazonosításához és a szennyezés legmegfelelőbb felszámolásához. Ugyanígy a lakosságnak is hasznos lehet, például megmutatja, mely szmogos területeket érdemes elkerülni.”

Eddig például, ha olajszennyeződés úszott Európa vizein, be lehetett határolni annak pontos helyét, ám mértékét vagy keletkezési forrását nem mindig. Ezen információk hiányában pedig a hatóságok nehezen tudtak időben és hatékonyan reagálni.

A vészhelyzeti evakuálásról korábban csak a rendelkezésre álló viszonylag kevés mérőállomás korlátozott mennyiségű pontadatai alapján lehetett dönteni, mivel ezek telepítési költsége igen magas. Ha a döntéshozóknak nincs tudomásuk arról, hogy az egyes mérőállomások között elhelyezkedő területen mekkora a szennyezettség szintje, nem tudnak teljes képet alkotni a szennyezettségi probléma nagyságáról sem.

Az INTAMAP projektben részt vevő kutatók olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely az egyes mérési pontok adataiból online körvonaltérképet készít, és így valós időben jeleníti meg a tényleges szennyezőanyag-koncentrációt. Az interpolációs módszerrel előállított térképen nyomon követhetőek az egyes mérési pontok közötti folyamatok is, ezért a felhasználók pontosabban értékelhetik a helyzetet. Mivel azonban az ehhez szükséges adatfeldolgozás nemegyszer hosszadalmas művelet, az INTAMAP szoftver az alkalmazandó interpolációs technikát a rendelkezésre álló idő függvényében választja meg: részletgazdag térképek előállításához a legprecízebb technikákat használja, de csak közelítő nézetet hoz létre, ha gyorsabb, kevésbé részletes térkép is elég.

A projekt lelkét adó nyílt forráskódú szoftver webes szolgáltatásokon keresztül kapcsolódik a „külvilághoz”. A rendszer értelmezni tudja például az interneten az Open Geospatial Consortium (OGC) által kifejlesztett nyílt szabványoknak megfelelően közzétett, nyers adatokat. A feldolgozott adatokból a szintén OGC-szabványok szerint működő webes szolgáltatások automatikusan térképeket tudnak létrehozni, azokat megjelenítik az interneten, és igény szerinti időközönként frissítik.

Alkalmazások

A városi és ipari légszennyezés mértéke még kis távolságokon belül is eltérhet, így az INTAMAP segítségével akár a kerékpárral közlekedők is megválaszthatják munkába menet előtt a legkevésbé szennyezett, legmegfelelőbb útvonalat. A német sugárvédelmi hatóság (Bundesamt für Strahlenschutz) az európai radiológiai adatcsere-platform (EURDEP) által rendelkezésre bocsátott adatok alapján már az INTAMAP rendszerével jeleníti meg képi formában a gammasugárzás óránkénti gyakorisággal mért értékét.

Előzmények

Az INTAMAP projektet a hatodik kutatási keretprogramból finanszírozta az Európai Unió. Az INTAMAP szoftvereszköz kilenc (belga, brit, görög, holland, német és osztrák) kutatóintézet három éves munkájának eredményeképpen jött létre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…