2022. 05. 24. kedd

Eszter, Eliza
1 EUR 383 HUF
1 GBP 447 HUF

Idén is született kúszósül a Miskolci Állatkertben

Ahogy az elmúlt hét esztendőben minden évben, úgy idén sem maradtak kölyök nélkül az észak-amerikai kúszósülök a Miskolci Állatkertben. A család legifjabb tagja egy hónappal ezelőtt jött a világra, mára pedig már egyre ügyesebben kapaszkodik fel a fákra.

 Észak-amerikai kúszósülöket 2013. óta mutatnak be a Miskolci Állatkertben. Az első kölyök már abban az évben megszületett. Az egyenesen Észak-Amerikából érkezett szülőpárnak azóta minden évben világra jött egy-egy kölyke, akik később más európai állatkertekben találtak új otthonra. A kúszósülök szaporodása nem csak Magyarországon egyedülálló, de európai szinten is ritkaságnak számít, hiszen a nyilvántartások alapján az idei évben az egész kontinensen mindössze öt további állatkertben nevelkednek kúszósül bébik.

Az Észak-Amerika nagy részén előforduló kúszósül, más néven urzon (Erethizon dorsatum) kölykei mintegy hét hónapos vemhességet követően jönnek a világra. Habár már az újszülötteknél is megfigyelhető a felnőtt állatokra jellemző tüskék megléte, de természetesen ilyenkor ezek még puhák. Néhány napos korukban azonban már elég keményekké válnak ahhoz, hogy hatékony védelmet tudjon nyújtani az óvatlan ragadozók ellen.

Habár a kölyök egyhónapos korára már elkezdte kóstolgatni a felnőttek növényi táplálékát is, azért közel féléves koráig még anyatejet is fogyaszt. A természetben fák kérgével, leveleivel, hajtásaival táplálkoznak, az állatkertben ezt elsősorban rostban gazdag zöldséggel és magvakkal lehet helyettesíteni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A 3-as számú főutat Szikszó irányában teljes szélességében lezárták. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2022. május 24-én 8 óra …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum