2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Hőszivattyúk GEO és H tarifával

Érdemes-e hőszivattyúban gondolkodnunk? Több fajta támogatás is elérhető ezekre a rendszerekre, mint a GEO tarifa, amelyet 2009-ben vezettek be a hőszivattyúk támogatásaként, amely az ELMŰ vagy ÉMÁSZ rendszerében vehető igénybe, és a H tarifa, amely megújuló energiaforrásokhoz, köztük hőszivattyúkhoz lett kialakítva.

A GEO és H tarifa előnyei és hátrányai

A H tarifa kitűnő választás lehet, ha fűtési főszezonban használunk hőszivattyút vagy más, ebben a kategóriában engedélyezett eszközt, hiszen a H tarifa olcsó (rendeletileg nem lehet drágább a B típusú, éjszakai áramnál), az ország egész területén, napi 24 órában elérhető: azonban csak október közepétől április közepéig.

Ha támogatást vennénk igénybe, és április 16.-október 14. között szeretnénk használni a rendszerünket, akkor csak a GEO tarifa jön számításba. Ez kizárólag hőszivattyúk üzemeltetésére használható, jelenleg 24,16 Ft / kWh egységáron használható fel, naponta 20 órán keresztül, legfeljebb kétszer két óra megszakítással. Bekötésének feltétele egy erre a célra kialakított mérőhely és a bekötés megléte.

Mennyire takarékos, mikor térül meg egy hőszivattyú?

A hőszivattyú takarékosságának mérője az ún. COP-érték. 2,8-3,2 közötti értékkel számolhatunk egy levegő-víz hőszivattyút alapul véve. Tehát a 24,16 Ft / kWh-s árat figyelembe véve legfeljebb 9 Ft-ba kerül egy kWh-nyi energia előállítása.

Egy gázkazán esetében, ha igen magas, 90%-os hatásfokot feltételezünk, ugyanennyi energia előállítása kb. 12 Ft-ba kerül, tehát 33%-kal drágább. Így egy ingatlan energiaigényét ismerve egy egyszerű számítással eljuthatunk ahhoz az értékhez, amennyit egy levegő-víz szivattyú spórol. Bár a más (víz-víz, talaj-víz) típusú hőszivattyúk COP értéke kedvezőbb, mégsem ezek ajánlottak. Figyelembe véve, hogy a levegő-víz hőszivattyú kiépítésénél drágábbak és ezzel ellentétben hatósági engedélyre vagy hozzájárulásra van szükség a hőforrás kiépítéséhez, összességében a levegő-víz hőszivattyú megtérülése a legkedvezőbb. Elmondhatjuk, hogy egy gázkazán és klímarendszer helyett olcsóbb rendszert lehet kialakítani egy hőszivattyúval.

Azt javasoljuk, hogy bízzuk egy professzionális cégre a hőszivattyú tervezését és kivitelezését, és annak eldöntését, hogy ez lesz-e a legmegfelelőbb megoldás. A Wagner Solar Hungária egy családi vállalkozás, ahol már közel 20 éve azon van a hangsúly, hogy “kulcsrakész” megújuló energetikai megoldásokat hozzon létre az országban.

Hogyan lehet még gazdaságosabbá tenni egy hőszivattyú működését?

A hőszivattyú energiaellátása maga is eredhet megújuló energiaforrásból: például napelemmel lehet kombinálni. Ez rendkívül környezet- és hosszabb távon pénztárcakímélő, modern megoldás. Bár nem bonyolult, mindenképpen utána kell járni a villamos hálózat kiépítésének módjairól is. Ehhez szintén érdemes profi cég segítségét kérni./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…