2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

Gazdaságlátogatás Virányoson

„Gazdaságlátogatások a Zöld Kosár Közösségben –Hámori András családi gazdasága- avagy a bio zöldség és gyümölcslevek titkai” címmel invitálta gazdaságlátogatásra a régióban élőket a miskolci biopiacot és a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösséget szervező Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány

A  Hámori család Tiszanagyfalu-Virányoson elterülő gazdaságába a Miskolci ZÖLD KOSÁR Közösség csapata 11 órára érkezett meg a pilótából biogazdává lett és 2009-ben az Év Biogazdájának választott Hámori András virányosi házához. A társaság ezt követően lendületből indult is tovább a gazda vezetésével az impozáns gyümölcsösbe, ahol mintegy 20 ezer gyümölcsfát nevelnek nagy gonddal és odafigyeléssel. A gyümölcsösben tett séta és beszélgetés során a látogatók megtudhatták, hogy a Hámori család biogazdasága és a hozzá kapcsolódó vállalkozás 2005 óta működik, fő tevékenységük bio gyümölcsök termesztése illetve ezekből gyümölcslevek előállítása. Kisebb mennyiségben zöldségnövények, cékla, paradicsom, sárgarépa termesztésével is foglalkoznak, melyek a készülő zöldséglevek alapanyagául szolgálnak. 23 hektárnyi területükből 15 hektáron alma, 1 hektáron sárgabarack, 2,5 hektáron meggy, 0,5 hektáron pedig körte termesztése folyik, a fennmaradó terület szántó és erdő. Tízféle alma terem a gazdaságban, közöttük az Idared, kétféle Golden, Freedom, Liberty a Florina vagy a Topáz. A gyümölcslevek fő alapanyaga a Freedom alma, szükség esetén Idareddel kiegészülve. A családi gazdaságban mindenkinek megvan a maga helye, a fiú, Árpád a feldolgozó üzem vezetője, a leány Andrea a gyümölcsöst gondozza, a családfő a vállalkozás vezetőjeként az üzlettel foglalkozik, az édesanya pedig a könyveléssel.

A teljes gazdaságot méretei miatt gyalogszerrel egész napos túra lett volna bejárni, így végül a megjelentek járműből tapasztalhatták meg saját szemmel annak óriási méreteit, és elképzelhették, milyen fáradságos munka lehet a gyümölcsöst évről évre olyan színvonalon művelni, hogy a vásárlók kosarába mindig friss és egészséges termék kerülhessen.

A termőterület megtekintését követően a házigazda saját készítésű leveinek kóstoltatásával frissítette fel hallgatóságát, a program folytatásaként pedig körbevezette őket a gyümölcsfeldolgozó üzemen is. Lépésről lépésre bemutatta a gyártósort: ventillációs mosó, válogató asztal, újabb mosó, csigás felvonó, daráló, szalagprés, szivattyú és az ülepítő tartályok. A lé további útjáról is aprólékosan beszélt: négy óra ülepítés után egy hőcserélőn megy keresztül az almalé, majd egy elektronikus mérlegen 80°C-on töltik fel a 3 vagy 5 literes bag in box zacskókat (karton dobozokba épített szelepes tasakokat). Az ebben lévő lé két-három napig hűl, majd átszállítják a hűtőházba, ezt követően pedig mehet a boltokba és a biopiacokra. Mint kiderült, a fő célpiac természetesen Magyarország, de szállítanak nagy tételben Svédországba és Hollandiába is a levekből.

A napot a korgó gyomrú vendégek nagy örömére bográcsban főtt vaddisznógulyás zárta le, ráadásként bio sárgabarack és málna volt a desszert, de később a bio konyhakertbe átlátogatók a frissen érő szederbe is belekóstolhattak. Távozás előtt az érdeklődők számára termékvásárlásra is lehetőség nyílt, mellyel a megjelentek közül többen is éltek, s vittek haza családtagjaiknak, barátaiknak az ízletes, egészséges gyümölcs- és zöldséglevekből, a Hámori Biogazdaság mottójának szellemében: „Az egészség a legfontosabb!”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek