2022. 09. 24. szombat

Gellért, Mercédesz
1 EUR 406 HUF
1 GBP 461 HUF

Független-e az Országos Atomenergia Hivatal Paks II.-től?

 Az ország nukleáris biztonságát felügyelő Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai Paks II.-nek dolgoztak – derült ki a tegnap a g7.hu online hírportál cikkéből. [1] A Greenpeace álláspontja szerint az OAH ezzel megsérthette az Európai Tanács 2009/71/Euratom irányelvének a nukleáris szabályozó hatóságok függetlenségéről szóló rendelkezéseit. [2]
A Hivatal függetlenségével kapcsolatban felmerült kételyről először a Greenpeace Magyarország a Paksaméta című blogján [3] írt, amit a g7.hu hírportál cikke erősített meg. A napvilágra került információk alapján az OAH főigazgató-helyettese 2013-ban megbízásos szerződéses viszony keretében dolgozott annak az MVM Paks II. Zrt.-nek, amely engedélykérelmeinek elbírálását 2014 óta felügyeli. Az ügyben az OAH további munkatársai is érintettek lehetnek. [1]

„Egy ország nukleáris biztonságát felügyelő hatóság szakemberei nem lehetnek semmilyen formában érdekeltek egy olyan atomerőmű-építési projektben, amelyről dönteniük kell. Ez olyan lenne, mintha egy gyógyszer alkalmazhatóságáról döntő hatóság munkatársai a gyógyszert forgalmazó gyógyszergyár számára is dolgoztak volna” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse.

A Greenpeace Magyarország ezért nyílt levélben [4] fordul az OAH főigazgatójához, és azt várja: a Hivatal sürgősen tisztázza a felmerülő kérdéseket, és hozzon intézkedéseket annak érdekében, hogy az OAH függetlensége a jövőben ne kérdőjeleződhessen meg.

További információ:
PERGER András
klíma- és energiakampány-felelős
+36 20 371 1266
andras.perger@greenpeace.org

Jegyzetek:
[1] https://g7.24.hu/allam/20180228/adhat-e-penzert-tanacsot-a-paksi-boviteshez-aki-az-engedelyeket-kiadja/

[2] Az Európai Tanács 2009/71/Euratom irányelve (a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági közösségi keretrendszerének létrehozásáról; módosította a 2014/87/Euratom Irányelv):

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32009L0071&from=EN
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014L0087&from=EN

A 2009/71/Euratom 5. cikke kimondja:
(2)  A tagállamok biztosítják, hogy a hatáskörrel rendelkező szabályozási hatóság a hatósági döntéshozatal során függetlenül, indokolatlan befolyásolástól mentesen járhasson el. E célból a tagállamok biztosítják, hogy a nemzeti rendszer előírja, hogy a hatáskörrel rendelkező szabályozó hatóság:
a) funkcionálisan elkülönüljön a nukleáris energia népszerűsítésében vagy hasznosításában érintett minden más szervtől vagy szervezettől, és hatósági feladatai végzése során ne kérjen, illetve ne fogadjon el utasítást ilyen szervtől vagy szervezettől.

[3] http://paksameta.blog.hu/2018/02/27/bedolgozhat-e_az_orszagos_atomenergia_hivatal_munkatarsa_paks_ii-nek

[4] http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/atomenergia/paks2/180301_OAH_nyilt_level.pdf

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek