2022. 11. 29. kedd

Taksony
1 EUR 409 HUF
1 GBP 472 HUF

Földi kémiai irtással folytatódik a szúnyoggyérítés Miskolcon

A szokatlanul magas csípőszúnyog állomány gyérítésére Miskolc MJV Önkormányzata újabb rendkívüli védekezést rendelt el a mai nappal, így a méhészek és a lakosság kiértesítését követően, jövő kedden este 21 órától hajnal 4 óráig végzi a szakvállalat két járművel az újabb földi kémiai anyag kijuttatását.

 

Miskolc Megyei Jogú Város költségvetésében közel 28 millió forintot különített el a szúnyogok elleni védekezésre, melyből idáig 13 millió forint került felhasználásra.  A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. idén márciusban a szakvállalattól elsőként biológiai irtást rendelt el, a vizek és vízfolyások területein, melyet azóta is folyamatosan végeztet, csakúgy mint a lakóterületek zöldfelületein.

 

Az idei csípőszúnyog állomány fejlődéséhez hozzájárult az elmúlt évszázad legmelegebb tele is, mely lehetővé tette a lárvák áttelelését is, továbbá a tavasz óta tartó nagy mennyiségű esőzés, mely nagy pangóvizes területeket eredményezett városszerte. Mindkettő kedvez az akár 8 éven át kifejlődésre váró, lárva állapotban lévő szúnyogoknak.

 

A központi szúnyoggyérítési programot 2017. január 1-től a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja koordinálja. A szervezésre és lebonyolításra a Szerocor Konzorciumot, a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot, mint szakértőt választotta ki Magyarország Kormánya közbeszerzés útján, akik megbízásukat négy évre kapták.

 

Az országos szúnyoggyérítési program a csípőszúnyogok fejlődéséhez igazodik, minden évben jellemzően áprilisban indul. A kezelésekre szeptember 30-ig van lehetőség, azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan augusztus végéig a munkák túlnyomó többsége lezajlik.

Miskolc településen az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül a földi kémiai védekezés 2020. július 09-10-én a napnyugta utáni időszakban került elvégzésre.

 

A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelés földi kémiai módszerrel történik, a szakértők által meghatározott területeken. A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést, az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással.

A földi kémiai irtás során felhasznált készítmény a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, mely a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A Városháza Hatósági Osztályának feladata állatvédelmi szempontból a méhészek kiértesítése a szúnyoggyérítést megelőzően.

 

Fontos változás, hogy 2020-tól az Európai Unió területén megszűntette előállítását és engedélyeztetését a légi imágóirtásra (kifejlett, ivarérett rovar irtására) kifejlesztett szer kizárólagos gyártója, így Európa szerte idéntől nem áll rendelkezésre ezt helyettesítő szer, így a kifejlett egyedek ellen leginkább hatásos légi kémiai irtás nem lehetséges.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Amikor a séta kihagyhatatlan
Kedvenceinkkel is érdemes körültekintően kikapcsolódni Miközben a felelős állattartók különböző módszerekkel óvják kedvenceiket a kullancsoktól, g…

További cikkek

Tömény árverés a NAV-nál
Az igazán bátrak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) vesznek alkoholt, például Merész barackot, Bükki vegyesgyümölcsöt, Avasi Keserűt, esetleg Hat k…