2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Fiatalok felkészítése a fenntartható életmódra

„Fiatalok felkészítése a fenntartható életmódra” címmel indított négy éves programot az ÉSZAK-MAGYARORSZÁG FLÓRÁJA FAUNÁJA ALAPÍTVÁNY

 A projekt átfogó célja az Észak-Magyarországi Régió komplex programmal fejlesztendő járásaiban élő, javarészt hátrányos helyzetű 15-29 éves fiatalok felkészítése a fenntartható életmódra, melynek szerves része a térségi környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóságot elősegítő önkéntes közösségi tevékenységek vállalása.

Közvetlen cél a fiatalok bevonása olyan – a fenntartható életmód gyakorlatát bemutató – élményalapú tevékenységekbe, amelyek segítik képességeik kibontakoztatását, erősítik közösségi önkéntes aktivitásukat. Közvetett cél: társadalmi részvételük növelése, hosszútávú bevonásuk a szervezet térségi fenntartható fejlődést elősegítő programjaiba, mint aktív helyi önkéntesek.

 

A 15-29 éves korcsoportba tartozó fiatalok aránya a területi megoszlását tekintve az országos átlaghoz képest felülreprezentált az Észak-magyarországi Régióban. Körükben az aktív szabadidő eltöltési módok aránya alacsony, kevesen mozdulnak ki, nem kirándulnak, nem végeznek alkotó tevékenységet, gyakoribbak az egyéni, mint a társas-közösségi tevékenységek. Az iskolai közösségi szolgálaton túl szabadidejükben nem jellemző az önkéntes tevékenység vállalása. A közösségi tevékenységek hiánya későbbi életpályájukra is kihatással van, megnehezíti felnőttkori szocializációjukat, munkaerő-piaci elhelyezkedésüket is. A fennható életmódhoz szükséges életvezetési mintákat a családi körben többnyire nem sajátítják el, és az ahhoz szükséges alapvető ismereteik is meglehetősen hiányosak. A miskolci biopiacot és baskói közösségi házat is működtető Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány a korábban szervezett rendezvényei és életmód és sporttáborának tapasztalatai alapján egy komplex, 4 éves programot dolgozott ki a változás elősegítésére.

A programba bevont fiatalok az alábbi élményalapú tevékenységekben vehetnek majd részt:

Ismeretterjesztő programok annak érdekében, hogy a fiatalok általános fenntarthatósági ismereteit bővítsék, és előkészítsék bevonásukat a nyári fenntartható életmód táborokba. A programokon a fenntartható fejlődés általános ismeretein túl elmélyítik a hallgatóság ismereteit a víz, talaj, élelmiszer, hulladék témakörökben is.

4 éven keresztül évi 3 alkalommal szerveznek Baskón ingyenes, az öngondoskodásra is felkészítő fenntartható életmód táborokat biztosítva a tartalmas közösségi időtöltés lehetőségét a csodálatos Abaúj-Hegyközi természeti környezetben. Az egyhetes táborok színes természetismereti, környezetvédelmi, egészségmegőrzési, honismereti-helyismereti programelemeket kínálnak, amelyek személyiségfejlesztési és egyéb fejlesztő modulokkal egészülnek ki. A táborlakók a helyi közösséget segítő önkéntes tevékenységekben, önkéntes programokban is részt vesznek majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek