2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Ezentúl biztonsággal repülhetnek a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben

Ezentúl biztonsággal repülhetnek a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben

54 oszlopot alakítottak át madárbaráttá

Megvárták a Veránka-szigeten fészkelő rétisasok költését, ezért most fejezik be a gemenci erdőn áthaladó 4 km-es villamos vezetékszakasz utolsó 400 méterének madárbaráttá alakítását a szakemberek. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben összesen 54 villanyoszlopon végeztek átépítéseket az energiacég munkatársai.

A madárvédelmi projekt kivitelezése az év elején indult. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON közösen határozták meg, hogy milyen munkálatokat szükséges elvégezni annak érdekében, hogy a gemenci madárvilág számára biztonságosabbá tegyék az erdőn áthaladó vezetékszakaszt.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegység oszlopaira korábban már kerültek úgynevezett szigetelőpapucsok, azonban a park igazgatósága egy nemzetközi pályázat segítségével lehetőséget kapott egy ennél is jobb megoldás megvalósítására. A kereszttartók cseréje mellett más módosításokra is sor került, azokon az oszlopokon, például kapcsolók, trafók esetében, ahol átépítésre nincs műszaki lehetőség, a veszélyes vezetékeket leburkolták, illetve hosszabb szigetelőket építettek be, ezzel is csökkentve az áramütés veszélyét.

A projekt során a Gemenc tájegységet átszelő 4 km hosszú vezetékszakaszon 54 oszlopot építettek át. Mivel a közelben egy rétisas pár is költött, a munkavégzést két szakaszra kellett osztani, hogy az átalakítással ne zavarják meg a költési időszakot. A februárban indult projekt most ér a végéhez, a költés sikeres volt, így az utolsó munkafázist – a fészekközeli kereszttartók cseréjét a madarak számára biztonságosabb, új kialakítású eszközökre – a rétisaspár-fészek zónájában is befejezhetik a szakemberek.

„Alapfeladatunk az áramellátás zavartalan biztosítása, ezt azonban úgy szeretnénk megtenni, hogy közben természeti környezetünket is óvjuk. Minden új hálózatunkat az állatok számára biztonságos módon tervezzük, és a már meglévők veszélytelenné alakításával is folyamatosan haladunk. Ebben a helyismeretet és helyszínre szabott tervezést igénylő munkában a természetvédelmi szakemberek útmutatása, partnersége elsődleges fontosságú” – mondta el Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

Szeretnénk a lehető legtermészetesebb, zavartalan környezetet biztosítani a Gemenc állatvilága, köztük a madarak számára. A megvalósult átalakítás kollégáink és a villamos szakemberek együtt gondolkodásának eredménye, melynek már látjuk az első eredményeit. A fekete gólyától a rétisason át számos védett faj él ezen a területen, ez az összefogás értük, róluk szólt” – tette hozzá Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója.

Az év első felében már számos, a környezet megóvását célzó hasonló programot valósított meg az E.ON. A gólyákat már több mint 4300 fészektartóval várják a vállalat ellátási területén, a madárvédelmi szakemberekkel közösen kihelyezett fészekhelyek száma évről-évre folyamatosan nő. Tavasszal 161 helyen alakították át a villamos hálózatot a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a madárvilág védelmében, az Őrségben pedig a hazánkban védett vörös vércsék letelepítésében és gyűrűzésében segítettek. Májusban a Nyíregyházi Állatpark állatkölykeit támogatta az E.ON környezetgazdagító eszközökkel, majd a budapesti REX Kutyaotthon, a pécsi Misina Természet- és Állatvédő Egyesület, valamint a Debreceni Kutyaház Állatotthon munkájához nyújtottak anyagi segítséget.


A DANUBEparksConected pályázatról:

A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegységében a madárvédelmi program a DANUBEparksConected DTP-1,005,2.3 pályázat keretében valósult meg, ennek keretében a DDNPI bruttó 8.598.669 Ft-ot biztosított az E.ON számára a vezeték átépítésére. A fenti pályázat a Duna Transznacionális Program részeként egy nemzetközi összefogás keretében a Duna mint ökológiai folyosó védelmét és fejlesztését tűzte ki célul. Mivel a Duna és hullámtere a madárvonulás egyik fontos európai útvonala, ezért foglalkoznak azzal is, hogy az ott található elektromos vezetékek minél kevesebb madár sérülését, pusztulását okozzák akár áramütés, akár ütközés által. Mivel az áramszolgáltató által alkalmazott fejszerkezet típus viszonylag újnak számít, ezért a DDNPI munkatársai folyamatosan figyelemmel fogják követni annak hatékonyságát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek