2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Biztonságos és tiszta ivóvíz: az EU korszerűsítette a minőségi előírásokat

Biztonságos és tiszta ivóvíz: az EU korszerűsítette a minőségi előírásokat

A csapvíz fogyasztása teljes mértékben biztonságos Európa-szerte, ezzel együtt az Unió még ennél is fokozottabb ivóvíz-biztonságra törekszik
Az EU gondoskodik arról, hogy Unió-szerte biztonságos legyen a csapvíz fogyasztása. A Tanács a mai napon elfogadta az ivóvíz-irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslatra vonatkozó álláspontját. A javasolt új szabályokkal az EU naprakésszé tenné az ivóvízzel szemben támasztott minőségi előírásokat, továbbá költséghatékony megközelítést vezetne be a vízminőség ellenőrzése tekintetében. A szabályok emellett az ivóvízzel érintkezésbe kerülő anyagokra és a vízhez való hozzáférésre vonatkozó új rendelkezéseket is tartalmaznak. A felülvizsgálat a „Right2Water” legelső sikeres európai polgári kezdeményezés közvetlen eredményének tekinthető.

Tisztában vagyok azzal, hogy az ivóvíz biztonságossága olyan kérdés, amely valamennyiünk számára alapvetően fontos, amint arra a „Right2Water” európai polgári kezdeményezés során is fény derült. Ezért mély elégedettséggel tölt el az, hogy a mai napon sikerült megállapodnunk az ivóvíz-irányelvre vonatkozó tanácsi álláspontról. Az üzenet egyértelmű: legyünk bárhol is Európában, nyugodtan fogyaszthatjuk a vizet, anélkül, hogy aggódnunk kellene egészségünk miatt.
Ioan Deneș, Románia vízügyi és erdészeti minisztere

Az átdolgozási javaslat egyik fontos eleme a több mint 20 évvel ezelőtt megállapított, jelenleg is hatályos vízminőségi előírások naprakésszé tétele. A javaslat ezen túlmenően kockázatalapú megközelítést is bevezetne a vízminőség ellenőrzése tekintetében. Ez a megközelítés a várakozások szerint hosszú távon csökkentené az ellenőrzési költségeket, ugyanakkor szavatolná az ivóvíz kiváló minőségét.

Ezenkívül a javasolt módosított irányelv új kötelezettségeket vezetne be a vízhez való hozzáférés vonatkozásában is. A tagállamoknak immár azt is biztosítaniuk kellene, hogy a fogyasztók információkhoz jussanak ivóvizük jellemzőiről és egyéb hasznos adatokról. A Tanács továbbá új eljárást javasolt az emberi fogyasztásra szánt vízzel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó higiéniai követelmények megállapítására. A cél az említett anyagok minőségének javítása annak érdekében, hogy védjük az emberi egészséget és ne fordulhasson elő szennyeződés.
Háttér és a további lépések

A Bizottság 2018. február 1-jén elfogadta az ivóvíz-irányelv átdolgozására irányuló javaslatát. A Környezetvédelmi Tanács a 2018. június 25-i ülésén irányadó vitát tartott a javaslatról. Az osztrák és a román elnökség alatt folytatódtak a szakértői szintű megbeszélések.

Az Európai Parlament a 2018. október 23-i plenáris ülésén módosításokat javasolt a bizottsági javaslat tekintetében. Az első olvasatban elfogadott parlamenti álláspont kialakítása a márciusban esedékes második plenáris ülésen várható. Az intézményközi tárgyalásokra várhatóan a finn elnökség alatt kerül majd sor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…