2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Az egyszer használatos műanyagok kivezetésében a magyarországi piaci szereplőknek is felelősséget kell vállalniuk

Az egyszer használatos műanyagok kivezetésében a magyarországi piaci szereplőknek is felelősséget kell vállalniuk

A Greenpeace mintegy 130 000 emberrel közösen várja, hogy végre az Országgyűlés elé kerüljön a termékdíj törvény módosításának tervezete.

A jogszabály-módosítás nagyságrendekkel csökkentené  az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolóanyagok környezetterhelését. A környezetvédő szervezet azt várja a Magyarországon működő kereskedelmi és ipari szereplőktől: felelősségüket felismerve támogassák a jelenlegi törvénytervezetet, és csatlakozzanak azokhoz a gyártókhoz és márkacégekhez, amelyek önkorlátozással és önkéntes vállalásokkal már elkezdtek tényleges lépéseket tenni a műanyagszennyezés csökkentése érdekében, a bolygó védelmében.  

A tervezett jogszabályváltoztatás társadalmi egyeztetését követően vált ismertté az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárának, Vámos Györgynek 2018. október 13-án, a sajtóban artikulált véleménye, miszerint „aránytalanul nagy terhet rónának a vállalkozásokra” [1] az Innovációs és Technológiai Minisztérium által tervezett változtatások.

„Több mint elgondolkodtató, hogy az OKSZ főtitkára a környezet védelméről nem kiindulópontként, hanem nyűgként, teherként gondolkodik. Egy Földünk van, amit egyre jobban beborít a műanyag szemét. Mára egyre több helyen mutatják ki a műanyagszennyezést: a csapvízben, a palackozott vízben, tengeri sóban, a madaraktól a halakon át a szúnyogokig minden élőlény belső szerveiben, a világóceánban, az erdőkben és a mezőkön is. Nemcsak esztétikai és természetvédelmi problémáról van szó, de az egészségünkről is” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Egyes számítások szerint másodpercenként mintegy 160 000 műanyag szatyrot gyártunk a Földön, [2] és ezek legalább 400 évig nem bomlanak le. A napokban értesülhettünk a sajtóból arról, hogy a Duna is súlyosan szennyezett már a mikroműanyagoktól. [3] Egy idei kutatás szerint egy-egy étkezés során átlagosan több mint 100 mikroműanyagot nyelhetünk le. [4] Fel kell ismernünk: az eddigi gazdasági működés aránytalan terhet rótt az élővilágra és az egészségünkre. A Greenpeace álláspontja szerint itt az ideje, hogy a kereskedelem és ipar meghatározó szereplői itthon is felismerjék a felelősségüket: álljanak a műanyag hulladék elleni küzdelem élére, és segítsék az egyszer használatos műanyagok minél gyorsabb kiváltását.

A hazánkban működő vállalkozások számára példaként állhat az Európai Bizottság műanyagszennyezés visszaszorítását célzó irányelvét [5] előkészítő nyilvános konzultáció eredménye. A lakosság, valamint az érintett kereskedelmi és ipari szereplők véleményét felmérő kutatás alapján az összes válaszadó 95%-a, a gyártók 70%-a, a márkacégeknek pedig a 80%-a úgy válaszolt, hogy az egyszer használatos műanyagokkal szembeni fellépés szükséges és sürgős. [5] Sőt Magyarországon is volt olyan élelmiszerkereskedelmi cég, amely már 2018 nyarán önkéntes vállalásokat tett az egyszer használatos műanyagok csökkentésére. [6]

„Örömmel láttuk, hogy a készülő törvényjavaslattal Magyarország elébe megy az uniós irányelv tervezetében szereplő egyszer használatos műanyagok korlátozásának.  Ez lehetőséget teremt a Magyarországon működő cégek számára, hogy a változásban elsők lehessenek. Bízunk benne, hogy ezt ki is használják. Ez nem csak felelősségük, de jól felfogott érdekük is” – tette hozzá Tömöri Balázs.

A döntéshozók  és az üzleti világ szereplői felé most fokozott társadalmi elvárás irányul  Magyarországon. A műanyagszennyezés csökkentéséért világméretű összefogás tapasztalható, melyhez a magyar lakosság is csatlakozott. A Greenpeace műanyag szatyrok tilalmát célzó petíciót indított a greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon, ami 3 hónap alatt hazánk legnépszerűbb online környezetvédelmi petíciója lett.

„Tavaly szinte napra pontosan ilyenkor vett rossz irányt a környezet védelmét célzó termékdíj törvény módosítása: [7] az utolsó pillanatban kikerült a tervezetből az a rész, amely a műanyag szatyrok termékdíját emelte volna meg. Ez nem ismétlődhet meg idén. A lakosság akarata egyértelmű, a probléma pedig magáért beszél. A tét az élővilág megmaradása és a saját egészségünk védelme” – fejezte be a Greenpeace kampányfelelőse.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek