2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Alapfokú gombaismereti tanfolyam

A Miskolci Gombász Egyesület felhívása
A Miskolci Gombász Egyesület alapfokú gombaismerői tanfolyamot indít a Miskolcon és vonzáskörzetében élő érdeklődők számára.

Az alapfokú tanfolyamon mintegy 110 gyakori gombafajjal lehet majd megismerkedni, melyről előre listát adunk. A konkrét fajokon túl több olyan nemzetséggel is megismerkedhetnek, amelyekre étkezési értelemben általános érvényű jellemzők vonatkoznak.
A tananyagba tartozik még a gombagyűjtés szakmai és törvényi szabályai, kereskedelmi alapismeretek, mérgezéstan, tartósítás, gombatermesztés, a védett gombák megismerése és gombás gasztronómia.

A képzés időtartama: 70 óra (32 óra elmélet, 10 alkalom terepgyakorlat).

Az elméleti foglalkozások helye: Miskolc Kossuth u. 13. I. emelet.

A foglalkozásokat szombati napokon 9:00 órai kezdettel tartjuk. A konkrét időpontokat az első foglalkozáson megbeszéljük.

Az elméleti képzést két nagyobb blokkban csoportosítjuk:

Az első blokkban ismertetésre kerülnek a gombák alapvető élettani és morfológiai jellemzői, az egyes nemzetségek és a konkrét fajok felismeréséhez szükséges jellemzők, a fajfelismerés folyamata, gombamérgezési ismeretek, a gombagyűjtés szakmai és törvényi szabályozása.

Ezt követően, illetve párhuzamosan megkezdjük a gyakorlati foglalkozásokat, gombagyűjtő túrákat. Minden túrát szakellenőri végzettségű szakember vezet, a talált gombákat a túrák végén határozási gyakorlaton kielemezzük. A terepgyakorlatokat a Bükkben és környékén tartjuk, előre egyeztetett hétvégi időpontokban.

A második elméleti oktatási blokkra ősz végén, a vizsga előtt kerül sor, ismétlő előadásokkal és a még át nem vett tananyag előadásával, behozott gombák határozási gyakorlatával.

Jelentkezési határidő: 2019. február 17.

Első foglalkozás: 2019. február 23.

Részvételi díj: 15 fő résztvevő elérése esetén 30.000.- Ft/fő. A részvételi díjat az első foglalkozáson, egy összegben kell befizetni! A záróvizsga ingyenes.

Vizsga: 2019. november elején. Sikeres vizsga esetén a tanfolyam elvégzéséről tanúsítványt állítunk ki. (A vizsga nem kötelező!)

Jelentkezés és információ: Szűcs Béla 20/961-7653  oldbela@gmail.com

Ajánlott irodalom: www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php

Vasas Gizella – Locsmándi Csaba: Gyakoribb gombáink (előzetes igényjelzés esetén helyben megvásárolható!)

Locsmándi Csaba – Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn (előzetes igényjelzés esetén helyben megvásárolható!)

Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat 1-2.

Albert-Locsmándi-Vasas:: Hazai védett és veszélyeztetett gombafajok

Vasas – Locsmándi – Gerhardt: Gombászok kézikönyve (2017)

Az első foglalkozásra érdemes elhozni a meglévő gombászkönyveket egyeztetés céljából.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…