2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Agancserdő a Hegyközben

Tizenegyedik alkalommal tartott mustrát az ÉSZAKERDŐ Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvas bika trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programon, Senyőn mintegy 130 agancsot láthattak a szakemberek.


A szépszámú résztvevőt elsőként az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Zay Adorján megköszönte a környékbeli vadásztársaságok aktivitását, ugyanis csaknem harminc olyan bika volt a mustrán, ami nem az erdőgazdaság működési területén esett. Beszámolt arról, hogy a hibás kilövések száma hosszú évek óta idén volt a legkevesebb a társaságnál. Bejelentette, hogy az elmúlt szezon legjobb hivatásos vadászának járó díjat posztumusz a Hegyaljai Erdészet gyógyíthatatlan betegségben elhunyt munkatársa, Pásztor János kapta.

Pecze István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője a szezont értékelve elmondta, hogy 69 vadászterületről 524 trófea bírálatát végezte el a vadászati hatóság, csaknem hetvennel többet, mint az elmúlt évben. A legnagyobb gímbika 12,48 kilogrammos volt, 236,65 pontot kapott a bírálaton. Tíz kiló feletti gím három, kilenc kiló feletti 11 volt a megyében. Az átlagsúly 5,28 kilogramm volt, ez kevéssel elmarad a tavalyi eredménytől. Kijelentette: egyértelműen látszik, hogy a gím élőhelyeket hódított meg a megyében, a korábbi, tradícionálisan szarvasos területeken pedig növekedett a számuk. 11 év alatt 3,5-szeresére növekedett a gímszarvas teríték a megyében.

Szentléleki Tibor, vadászati osztályvezető emlékeztetett, hogy az ÉSZAKERDŐ Zrt. 8 vadászterületen, mintegy 87 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. A mostani bőgés időszakában 103 gímbika esett a társaságnál, a trófeák átlagsúlya 5,36 kilogramm, az érmes arány pedig 37,9 százalék. Az elmúlt 11 évben ez a második legjobb eredmény. Hét ezüstérmes bikát hoztak terítékre, a legnagyobbat a Hegyaljai Erdészet területén, ami 8,5 kilogrammos trófeát viselt, és 192 pontot kapott a bírálaton.

Végül Zay Adorján gratulált Rimaszécsi Lászlónak, a Zrt. kerületvezető erdészének, aki a megyei koronglövő bajnokságon első-, az erdőgazdaságok között rendezett országos kombinált lövészeten egyéniben második helyezést ért el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek