2022. 07. 4. hétfő

Ulrik
1 EUR 402 HUF
1 GBP 467 HUF
1-56400/56255.jpg

A világnap, ami mindenkit érint: március 22. a Víz Világnapja

1-56400/56255.jpgIdén a víz értéke a fókuszban
Az idei Víz Világnap a víz értékére hívja fel a figyelmet, ezért a mottója: A víz érték! Becsüld meg! A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) www.vizertek.hu oldalán pedig megtudhatod, hogy hogyan készül és jut el Hozzád a „kék arany”, és mit tehetsz Te is azért, hogy együtt óvjuk meg vizeinket és a víz- és szennyvízhálózatot.

A tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet a Víz Világnapja, amit 1993 óta ünneplünk. Az idei év mottója: „A víz érték! Becsüld meg!”, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pedig azt próbálja megmutatni, hogy milyen értéket jelent számukra a víz, milyen fontos szerepet tölt be az otthonunkban, milyen szerepet játszik a gazdaságban, a kultúrában, hogyan járul hozzá a jó közérzethez, és élteti a környezetet. www.vizvilagnap.hu  

Megmutatjuk, mi van a csap mögött
Mi Magyarországon olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a nap 24 órájában, akár a 10. emeleti lakásunkban is kényelmesen megengedjük a csapot. A Föld nem minden pontján van azonban ez így, hiszen több száz millió ember él vezetékes ivóvíz- és szennyszolgáltatás nélkül. Nem véletlen, hogy a következő évtizedekben a „kék arany”, azaz a víz elérhetősége határozhatja meg leginkább a gazdaságot, a társadalmat és a mi életünket is. De vajon gondoltál már arra, hogy mi lenne, ha nem folyna többet víz a csapból? Ha azt a fejenként naponta kiengedett kb. 100 liter vizet, amit ivásra, főzésre, mosásra, tisztálkodásra használunk, neked kellene az otthonodba vinni? Ha nem egyetlen mozdulattal tűnne el a szennyvíz a lefolyóban? Tudtad, hogy a tiszta ivóvíz 9 lépésben jut el az otthonunkig, vagy, hogy a hazai vízvezeték-hálózat több mint 65 000 kilométer hosszú? Valószínűleg nem, hiszen az életünket és kényelmünket meghatározó víz- és szennyvízszolgáltatásról csak nagyon kevés információval rendelkezünk.

A MaSzeSz www.vizertek.hu oldalán nemcsak arról kaphatsz képet, hogy hogyan is „készül” az ivóvíz, és mi történik a lakásunkban keletkező szennyvízzel, hanem víztudásodat is letesztelheted. Ezzel pedig az első lépést máris megtetted ahhoz, hogy közösen óvjuk vizeinket és a víz- és szennyvízhálózatot.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum