2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

A Városliget megóvásáért

A tájépítész pályázók 7-es sorszámú tervlapjai bizonyítják: fel lehet újítani a Ligetet új épületek nélkül is
Civilek és szakmai szervezetek Lázár Jánoshoz fordulnak a Városliget megóvásáért

A Liget Budapest Projekt tájépítészeti pályázatainak 7-es tervlapjai bizonyítják: felújítható a Városliget úgy, hogy a Liget valóban élhetőbb, nagyobb zöld területet adó parkként tudjon tovább élni. [1] A Levegő Munkacsoport, a Greenpeace, a Ligetvédők, a „Mindent a maga helyén!” felhívás kibocsátói, a Városliget Barátai, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a tájépítész szakma képviselői ezért arra kérik Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy állítsa le a nagymértékű társadalmi ellenállást gerjesztő Liget Budapest Projektet, és garantálja, Budapest ikonikus, 200 éves közparkjának felújítása a közvélemény akarata szerint valósul meg: új épületek létesítése nélkül. [2]

A Liget Budapest Projekt tájépítészeti tervpályázatainak elbírálásánál a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. figyelmen kívül hagyta a budapestiek 75%-ának az akaratát, akik elutasítják, hogy új épületek kerüljenek a Városligetbe. [3] Az ingatlanfejlesztő zrt. az egyik legnagyobb fővárosi közpark megújításának előkészítése során nem vizsgált érdemben olyan alternatív terveket, melyek új épületek létesítése helyett kizárólag a zöldterület fejlesztésére összepontosítanának.

A beépítéseket tartalmazó tervek megvalósulása tovább csökkentené a park levegőminőséget és városklímát javító képességét. Hazánk már amúgy is súlyos légszennyezettségi értékeit nézve [4] ez még tovább rontaná a városlakók egészségét.

Holott beérkeztek olyan pályázatok is, melyek megmutatják: fel lehet újítani a Ligetet új épületek építése, valamint a biológiai aktivitási érték és a park szén-dioxid-elnyelő képességének csökkenése nélkül is, megőrizve a park rekreációs funkcióját.

A Magyar Tájépítészek Szövetségének álláspontja sem változott a tervpályázatok eredményhirdetésével. A szakmai szervezet továbbra is időszerűnek és szükségesnek tartja a Városliget felújítását, de nem ért egyet azzal, hogy a Városligetbe új múzeumépületek kerüljenek, és aggodalmát fejezi ki a történeti kert további torzulásának veszélye miatt.

Alulírott szervezetek és magánszemélyek, a tájépítész szakma képviselői ezért arra kérik Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert, [2] hogy állítsa le a nagymértékű társadalmi ellenállást kiváltó Liget Budapest Projektet, és garantálja, hogy a Liget közpark marad, új épületek megjelenése nélkül, a Hungexpo és a Petőfi Csarnok épületeinek bontásával. Az aláírók azt szorgalmazzák, hogy a heti kormányülés döntsön arról, hogy a tervezett épületeket olyan helyszínre helyezik át, ahol a beruházás nem csökkenti az értékes zöldterületeket – erre például alkalmas lehet a korábban már felmerült Nyugati pályaudvar mögötti terület. Így a Városliget nem múzeumi negyedként, hanem valódi közparkként újulhatna meg, jóval kevesebb pénzből, a budapestiek túlnyomó többségének akaratával összhangban.
Aláíró szervezetek:
Greenpeace Magyarország
Levegő Munkacsoport
Ligetvédők
Magyar Tájépítészek Szövetsége
A „Mindent a maga helyén!” felhívás kibocsátói
Óvás! Közhasznú Egyesület
Városliget Barátai

Támogató aláírók:
Bardóczi Sándor, tájépítész, publicista, c. egyetemi docens
Dr. Csepely-Knorr Luca, tájépítész, művészettörténész
Dr. Eplényi Anna, tájépítész, rajz szakos tanár, egyetemi adjunktus
Dr. Fatsar Kristóf, tájépítész, egyetemi tanár, műemléki szakmérnök
Garay Klára, tanár, a Városliget Barátai alapítója
Gayer Zoltán, a Ligetvédők társalapítója
Hlatky Katalin, Ormos Imre-díjas tájépítész, a zoldkalauz.hu szerkesztő szerzője
Kecskésné Szabó Ildikó, Ormos Imre-díjas tájépítész
Kecsés Tibor, tájépítész
Lányi András, író, filozófus
Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke
Máté Klaudia, tájépítész, a Magyar Tájépítészek Szövetségének alelnöke
Nemes Zoltán, Ormos Imre-díjas tájépítész, a pályázat zsűrijének szakértő tagja
Pákozdi Imre, közíró
Perczel Anna, építész, az Óvás! Közhasznú Egyesület elnöke
Schmidt Hajnalka, tájépítész, a Greenpeace Magyarország operatív igazgatója
Sebestyén Eszter, a Ligetvédők társalapítója

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum