2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
53401-53600/53535

A növényszobrászkodás rejtelmei

53401-53600/53535Kevés jobb otthoni kikapcsolódás létezik, mint egy kis kertészkedés a friss levegőn, miközben körülöttünk csiripelnek a madarak, és melengetnek a napsugarak. Egy kis kerti munka nem csak a testnek és a léleknek tesz jót, hanem a környezetünket is szebbé varázsolja. Ráadásul egy kertben mindig tengernyi lehetőség rejlik, melyeknek csak a fantázia szab határt.

Az ezerarcú sövény

 

Ha kertünk nem annyira apró, hogy alaposan meg kellene gondolni, mit, hogyan helyezzünk el benne, akkor érdemes megfontolnunk egy sövény telepítését. Különösen abban az esetben, ha nyitottabb kerítésünk van, amelyen gond nélkül átlátnak az utcai járókelők vagy a kíváncsi szomszédok. Ebben az esetben ugyanis a sövény nem csak esztétikai funkciókat lát el, hanem egyben hasznos is, hiszen eltakarja az udvart, ha pedig elég sűrű, akkor a hangot is valamennyire megszűri.

 

Az “élő kerítésként” való alkalmazás mellett azonban használhatjuk telken belüli térelválasztóként is, ha pedig olyan növényekből alakítjuk ki, amelyek virágot is hoznak, akkor látványnak, dekorációs elemnek sem utolsó.

 

A szép sövény titka viszont a rendszeres nyírás, amelyet évente több alkalommal is érdemes elvégezni. Ha még kezdők vagyunk, akkor először tanuljunk meg szabályos szögletes vagy gömbölyű formát nyírni, amikor pedig ez már jól megy, akkor nyugodtan legyünk merészek, és próbálkozhatunk kreatívabb formákkal. Ezekhez rengeteg inspirációt találunk a kertészkedéssel foglalkozó weboldalakon, de akár saját elképzeléseinket is megvalósíthatjuk.

 

Sövényből egészen meghökkentő, káprázatos alkotásokat is létre lehet hozni, viszont ehhez már némi művészi véna, egy jó adag kitartás és sok-sok gyakorlás is szükséges. Természetesen mindezekkel semmire sem megyünk a megfelelő növénygondozó eszközök nélkül, ezeket azonban könnyedén beszerezhetjük a Fiskars & Gerber termékek webáruházából.

 

Hűs lombok árnyékában

 

A lelkes sövényszobrászkodás mellett ne feledkezzünk meg kertünk fáiról sem, amik szintén igénylik a törődést. Náluk a rendszeres metszés elsősorban nem az esztétikai funkciók miatt szükséges, hanem így biztosítjuk, hogy a korona szellős és egészséges maradjon, ezáltal pedig a terméshozam is bőségesebb legyen. Egy túl sűrű lombú fa esetében ugyanis a belül lévő ágak nem kapnak elegendő fényt, így a rajtuk lévő levelek és termések sem tudnak megfelelően fejlődni.

 

Ráadásul mivel a fa arra törekszik, hogy a gyökere és a lombja egyensúlyban legyen, ezért a metszéssel arra késztetjük, hogy több új ágacskát növesszen. Természetesen ezt is végezhetjük úgy, hogy ne csak a fának, hanem magunknak is kedvezzünk.

 

Például az olyan lelógó lombú fák esetében, mint a szomorúfűz, ügyes metszéssel kialakíthatunk egy olyan kis árnyékos “kuckót”, ahol jól esik majd megpihenni a nap tűző sugaraitól elmenekülve. Valamint a fejmagasságban lévő ágakat is érdemes levágni, hiszen a kertben való közlekedés során zavaróak lehetnek./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek