2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

A legfiatalabb korosztály számára is fontos a vízvédelem

Kihirdették az „Így neveld a felnőtteket” gyermekpályázat díjazottjait

Lezárult a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából szervezett „Így neveld a felnőtteket” pályázat, amelyre közel 300 pályamű érkezett. A zsűri két korcsoportban értékelte az alkotásokat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett gyermekpályázat azzal a céllal jött létre, hogy megmutassa, a gyerekek sok esetben fogékonyabbak a környezetvédelem iránt, mint a felnőttek, és inkább a megoldásokra fókuszálnak.  

A XXI. század egyik legfontosabb és legaktuálisabb feladata a Föld vízkészletének megóvása, hiszen egyre több ország, térség számára jelent nehézséget a megfelelő vízellátás. Az október 15–17. között megrendezett Budapesti Víz Világtalálkozó 2019  célja az volt, hogy a világ politikai, gazdasági, pénzügyi és tudományos döntéshozóinak figyelmét a vízválság megelőzésére és felmerülő problémák kezelésére irányítsa. Az idei esemény mottója – „Megelőzni a vízválságot” – azonban nemcsak a vezetőknek szólt, hiszen egyénileg is rengeteget tehetünk azért, hogy egy fenntartható világban éljünk. Jól tudják ezt a gyerekek, ugyanis a környezettudatosság, bolygónk védelme egyre nagyobb figyelmet kap a gyerekek körében, akik sokkal inkább a megoldásokra fókuszálnak.

„Nem csak a gyerekekben kell tudatosítani a környezetvédelmet”
A világtalálkozó alkalmából meghirdetett „Így neveld a felnőtteket” gyermekpályázat célja rendhagyó módon éppen az volt, hogy a gyermekek szemszögéből mutassa meg, mennyi mindent tehetünk környezetünk megóvásáért, vízkészleteink tisztaságának megőrzéséért. Az általános iskolák alsó és felső tagozatos osztályaiból, két korcsoportban, összesen 278 érvényes alkotás érkezett, amelyek legfontosabb témái a szülők és gyerekek összefogása, a nemzetközi vízvédelem, a szennyezés megakadályozása, a valamint a vízkészletek tudatos használata voltak.  

A legjobb alkotásokat értékes ajándékcsomagokkal jutalmazták, valamint az első helyezettek egy osztálykiránduláson vehetnek részt a Tisza-tavi Ökocentrumban, Poroszlón a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jóvoltából. Mindkét korosztályból a legtöbb diákot nevező tanár oktatói különdíjban részesült.
A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai: Sédy Anna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Főosztály koordinációs referense, Gévai Csilla gyerekkönyv író és illusztrátor, valamint Frey Orsolya, a Well Reklám senior art directora.

Díjazottak:
I. kategória
1. helyezett: Gábor Hanga (9 éves), „Így neveld a felnőtteket”
2. helyezett: Merfelsz Mendel (9 éves), „Gyere apa, szedjük össze!”
3. helyezett: Sági Bernárd Mór (10 éves), „Azoknak, akik azt hiszik, mindent lehet”
3. helyezett: Németh Lili (9 éves), „Anya, nézd csak”
Különdíj: Varga-Sagát Csaba (10 éves), „FelhőtlensÉG”

II. kategória
1. helyezett: Nagypál Borbála (12 éves), „Mutass példát”
2. helyezett: Kasuba Gyöngyi (13 éves), „Minden csepp számít”
3. helyezett: Biró Boglárka (11 éves), „Bárhol is élj, bárki légy, vigyázz rá, mert a víz cseppje mindenhol kincset ér”

Oktatói különdíj:
I. kategória: Török Zsuzsanna, SZTEJKI Pallavicini Sándor Általános Iskola és Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola
II. kategória: Gyárfás Szabó Mónika, Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek