2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • A digitális vízgazdálkodás irányába kell képezni a hazai szakembereket

A digitális vízgazdálkodás irányába kell képezni a hazai szakembereket

„Víz, béke, fejlődés” – 70. születésnapja alkalmából szakmai konferenciával köszöntötték Szöllősi-Nagy András professzort
A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 felvezető eseményeként megrendezett „Víz, béke, fejlődés” szakmai konferencián köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Szöllősi-Nagy András professzort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar oktatóját, a hazai és nemzetközi vízügy meghatározó alakját. Korábban az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjában, Természettudományi Szektorában és delfti Víztudományi Intézetében is dolgozó szakember meglátása szerint a jövőben egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a digitális vízgazdálkodásra.

„Víz, béke, fejlődés” címmel tartott szakmai konferencián köszöntötték hetvenedik születésnapja alkalmából Szöllősi-Nagy András professzort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Kar oktatóját, aki a hidrológia, az integrált vízgazdálkodás, a nemzetközi vízpolitika, a vízdiplomácia és a globális vízügyi felsőoktatás területén elért eredményeivel a hazai és nemzetközi vízügy meghatározó alakja. A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 felvezető eseményeként megrendezett, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével megvalósuló szakmai találkozón a víz globális társadalmi, politikai és gazdasági szerepével kapcsolatos legújabb kihívásokat és az azokra adható lehetséges válaszokat vitatták meg a szakemberek.

Szöllősi-Nagy András az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának igazgatójaként, a Természettudományi Szektor főigazgató-helyetteseként, majd az UNESCO-IHE Víztudományi Intézet rektoraként huszonöt évig vett részt a nemzetközi szervezet munkájában. A professzor, aki a Víz Világtanács egyik alapítója és a Budapesti Víz Világtalálkozó Nemzetközi Program- és Szövegező-bizottságának harmadízben elnöke, a konferencián rámutatott arra, hogy a klímaváltozás olyan folyamat, amelynek hatása 80 százalékban a vízen keresztül jelentkezik. Többek között abban, hogy a hidrológiai ciklus felgyorsul, megnő a szélsőségek előfordulási valószínűsége, több árvíz lesz, ugyanakkor nagyobb lesz az aszályoknak való kitettség térben és időben.

„Az optimális vízgazdálkodáshoz elengedhetetlen olyan szakemberek kiképzése, akik nem csak a technikai, mérnöki részét ismerik a víztudománynak, hanem mint társadalmi, politikai és kommunikációs probléma is értik és kezelni tudják a helyzetet” – mondta el Szöllősi-Nagy András. A professzor ezért örül annak, hogy az NKE Víztudományi Karán olyan mérnököket képezhetnek, akik interdiszciplináris tudással rendelkeznek: „A karnak nagy lehetőség, hogy olyan vízügyi szakembereket képezhetünk a vízügyi ágazatnak és a nemzetnek, akik rendelkeznek a vízjoghoz és a vízszociológiához kapcsolódó tudás mellett az államigazgatással és a kormányzással kapcsolatos információkkal is. Emellett a jövőben az intézménynek egyre nagyobb figyelmet kell fordítania a digitális vízgazdálkodásra, hogy a mesterséges intelligencián alapuló, legújabb technológiákat alkalmazó vízipari rendszereket összekötve segíthesse a politikai döntéshozók munkáját.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek