2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • A budapestiek négyötödének véleménye három éve változatlan: ne kerüljenek múzeumok a Városligetbe

A budapestiek négyötödének véleménye három éve változatlan: ne kerüljenek múzeumok a Városligetbe

A Közlekedési Múzeum példája az egész Liget Budapest projekt számára követendő

Budapest, 2019. március 5. – A Greenpeace üdvözli, hogy a Közlekedési Múzeum megújuló intézménye lakossági és szakmai vélemények megfontolása után a Városligeten kívül épül fel. Így nem sérül egy már létező zöldterület, viszont megújul egy felhagyott ipari terület. Az elképzelés egybevág a budapestiek akaratával, akik 2016 óta ugyanazon a véleményen vannak: a fővárosiak négyötöde a Városligetet közparknak akarja megőrizni, új épületek nélkül. A Greenpeace Magyarország azt várja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsától, hogy ennek tükrében gondolja újra a Liget Budapest projektet. Őrizze meg a Városligetet egybefüggő zöldterületnek, és a múzeumokat különböző fejlesztésre szoruló övezetekbe építse – ez városfejlesztési, közlekedésszervezési és levegőtisztasági szempontból egyaránt előnyös lenne.

Budapest lakosságának több mint kétharmada három év óta konzekvensen ellenzi, hogy a Városligetbe új épületek, múzeumok kerüljenek. A Greenpeace Magyarország 2016 óta minden évben megkérdezte a kérdésről a fővárosiakat. [1] [2] A legfrissebb adatok a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet által 2018. november 24. és december 10. között lekérdezett közvélemény-kutatásból származnak, mely a budapesti lakosságra reprezentatív 800 fős mintán, személyes adatfelvétellel készült.

A megkérdezettek egyértelműen ellenzik a Liget Budapest projektet jelenlegi formájában: a fővárosiak alig több mint tizede (13%) támogatja csak a kormány és a főváros elképzelését, miszerint új múzeumokra van szükség a Városligetben, míg 83 százalék szeretné megőrizni a Városliget jelenlegi közpark jellegét. [3]

„Nagyon örülünk, hogy az új Közlekedési Múzeum ügye sínen van: megépítésével egy barnamezős városrészt újítunk meg és nem legrégebbi közparkunkat, a Városligetet romboljuk szét. Végre az történik, amit a lakosság akar – így kéne ennek lennie az egész Liget Budapest projekt esetében is. Hiába költöttek óriási összegeket a projekt megszerettetésére, a Városligetet múzeumokkal telezsúfoló Liget Budapest társadalmi és szakmai elutasítottsága továbbra is hatalmas. A budapestiek nem akarnak új épületeket a Városligetbe. Ideje, hogy ezt meghallja a közelmúltban alakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, és újragondolja a Liget Budapest projekt további elemeit. Az új múzeumok ne egy csoportban és ne a zöldterület rovására a Városligetben, hanem a város barnamezős helyszíneit újraélesztve épüljenek meg” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

A Greenpeace Magyarország által megrendelt közvélemény-kutatás rákérdezett arra is, hogy a lakosság mennyire elégedett Budapest meglévő zöldterületeinek nagyságával. A válaszokból kiderül: a fővárosban élők elsöprő többsége (88%) szerint egyértelműen nincs elég zöldterület a városban, ezért szerintük új parkokat kellene létrehozni, valamint jelentős faültetési programot kéne indítani. Ezzel szemben mindössze alig tizedük (9%) szerint van elegendő zöldterület a városban. [4]

„Csak bátorítani tudjuk a Fővárosi Közfejlesztési Tanácsot, hogy a Liget Budapest újragondolása mellett kezdjenek a város hatékony zöldítésébe is. Erre az év elején már tett ígéretet Fürjes Balázs, Budapestért felelős kormánybiztos, [5] most itt az ideje cselekedni: a budapestiek egyértelműen kinyilvánították: több zöldterületet és tisztább levegőt akarnak” – tette hozzá a Greenpeace kampányfelelőse.

A környezetvédő szervezet kapcsolódó petíciói a www.greenpeace.hu/zoldterulet és a www.greenpeace.hu/levego oldalakon érhetőek el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek