2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Újabb fiatal magyar tehetség tűnt fel az ifi BL-ben

Újabb fiatal magyar tehetség tűnt fel az ifi BL-ben

Az Ifjúsági Bajnokok Ligájában (UEFA Youth League) az MTK Budapest fiatal labdarúgói a lett korosztályos bajnokkal csaptak össze szeptember 14-én. A mérkőzést az MTK csapata nyerte három nullára, majd a visszavágón is győzni tudott október 5-én Rigában egy nullára. A következő ellenfél az izraeli FC Ashdod vagy a bosnyák FK Borac Banja lesz. A bajnoki ágról – ahol az MTK is szerepel – két kört követően nyolc csapat jut a play-offba, ahová még a Bajnokok Ligája nyolc csoportjának második helyezettjei kerülnek. Az ottani párharcok győztesei folytatják a legjobb 16 között a BL-csoportelsőkkel.

 

A lettek elleni mérkőzéseken kimondottan ígéretesen játszott és mindkét mérkőzésen gólt is szerzett Kovács Mátyás, az MTK Budapest 19 éves labdarúgója, aki a klub felnőtt csapatában is rendszeresen pályára lép. Az NB II-ben hét mérkőzésen öt gólnál és két gólpassznál jár, de tavaly az NB I-ben is játszott 8 meccset. A játékos 2018 óta edz és tanul a Sándor Károly Labdarúgó Akadémián, majd az MTK Budapestnél.

 

A legfiatalabban debütáló felnőtt válogatott, Vancsa Zalán is az ifi BL-ben tűnt fel

Tavaly ugyancsak az ifi BL sorozatban tűnt ki társai közül Vancsa Zalán, aki az elmúlt 100 év legfiatalabb magyar válogatott labdarúgójaként szerepelhetett a felnőtt válogatottban néhány hónapja. A fiatal sportoló ma már a Manchester Cityt is működtető City Football Group egyik legfontosabb nevelő klubjában folytatja karrierjét, ahová a nyáron szerződött el az MTK-tól.

Az MTK már a 2000-es évek elejétől fogva rengeteget figyelmet fordít a fiatalok kiválasztására, képzésére, a felnőtt csapatba történő mielőbbi beépítésére. Később pedig, ha erre lehetőség van, a tehetséges játékosok külföldi értékesítésére, hiszen ez kínálja a tartós és stabil üzleti működést, végső soron a hosszú távon is fenntartható sportsikerek lehetőségét. Ebben pedig az Ifi BL kiemelt szerepet kap, hiszen erre a sorozatra sokan figyelnek.

Tavaly az NB I-ben messze MTK-ban játszott a legtöbb fiatal – a Magyar Labdarúgó Szövetség szerinti ún. ösztönzött korú fiatal játékos 9.191 percet töltött a pályán a csapatban. Ez több, mint ahány percet az ezen a listán az 5. és 12. hely között szereplő hét másik csapatban összesen pályán tölthettek fiatalok. Ezen felül a szezonban az MTK Budapest adta az idény legfiatalabb játékosát, miután Barkóczi Benedek 16 évesen és 249 naposan debütált az élvonalban.

 

„A hangod gyorsabb a labdánál” – ma már nyelvtudás nélkül nincs külföldi profiskodás – Pintér Ádám az MTK utazó nagyköveteként segíti a fiatalokat

Pintér Ádám 29-szeres válogatottként és idegen légiósként sok tapasztalatot szerzett, ma erre építve segíti a fiatalokat felkészülni a külföldi profiskodásra. A korábbi MTK-labdarúgó hosszú éveket játszott külföldön – köztük Német-, Spanyol és Oroszországban –, elsősorban saját karrierjének tapasztalatával, praktikus tanácsokkal igyekszik segíteni, felkészíteni a fiatalokat azokra a hétköznapi – és akár nem is annyira hétköznapi – helyzetekre, amelyekkel „légiósként” egy idegen környezetbe kerülve találkozhatnak. Egyik meghatározó élménye volt, amikor a Zaragoza edzője tudomására hozta, hiába látja tehetségét és értékeli tudását, amíg nem tanul meg legalább alapszinten spanyolul azért, hogy a pályán is tudjon kommunikálni a döntően spanyol ajkú csapattársaival, addig nem kap játéklehetőséget. Mint az edző megjegyezte: „A hangod gyorsabb a labdánál”. „Ezért is fontos, hogy a gyerekek ne csak focizni tanuljanak, hanem az élet más területein, különösen a nyelvtanulásban is jeleskedjenek” – foglalta össze Pintér Ádám.

A Sándor Károly Akadémián jelenleg közel 100 különböző korú, 18 év alatti fiatal labdarúgó vesz részt ún. nyitott akadémiai képzésben. (Ez azt jelenti, hogy a gyerekek nem az Akadémián tanulnak, hanem saját maguk által választott, „külsős” iskolába járnak.) Az iskolai képzést azonban kiegészíti az akadémiai tanulás: nyelvtanárok, mentorok segítik a gyermekek felkészülését. Jó példa Vancsa Zalán is, aki már aktív angol nyelvtudás birtokában igazolhatott el Belgiumba.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek