2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Strandkézilabda Diákolimpia Országos Döntő beszámoló
diak o fejlec

Strandkézilabda Diákolimpia Országos Döntő beszámoló

diak o fejlec

Iskolai strandkézis csapatok versenyeztek a zánkai

Erzsébet Tábor strandon

  1. 2018. június 3-6. között a Balaton partján zajlottak a Strandkézilabda Diákolimpia® Országos Döntőjének küzdelmei. A 8 fős lány- és fiúcsapatok a IV. valamint az V-VI. korcsoportban mérték össze tudásukat és felkészültségüket, hogy a több napos versengés végén aranyérem kerülhessen Magyarország diákolimpia bajnokai nyakába. A hétvégi rendezvényt a Magyar Diáksport Szövetség és a Veszprém Megyei Diáksport Egyesület szervezte.

Az önálló sportágként bejegyzett strandkézilabda még nem tekint vissza nagy múltra, népszerűsége azonban egyre nő. Eredetileg Olaszországban kezdték el játszani, még az 1990-es évek elején, és hazánkban is viszonylag hamar megjelent: Magyarországon 1994-ben játszották az első strandkézilabda mérkőzést. A sportág ismertsége és kedveltsége pedig azóta is folyamatosan nő, 2016-ban a Margit-szigeti Palatinus Strandon rendezték a sportág világbajnokságát, idén pedig a buenos airesi ifjúsági olimpián már a strandkézilabda is szerepelni fog a versenyszámok között.

A sportág már negyedik éve a Diákolimpia® versenysorozatnak is része. Idén összesen 62 csapat nevezett a három korcsoport országos bajnokságába, így a június 3-6. között megrendezett fináléban közel 500 versenyző mérhette össze tudását és felkészültségét. Mindkét korcsoportban a verseny végén a dobogósok érem- és serleg díjazásban részesültek, emellett korosztályonként és nemenként is különdíjban részesült a legtechnikásabb játékos, a legjobb kapus, a gólkirály és gólkirálynő, valamint a bajnokcsapat felkészítője. A Diákolimpia® versenyek fővédnöke Áder János, védnökei közt pedig megtalálható többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, továbbá a sportért felelős államtitkár és a közoktatásért felelős államtitkár is.

Az országos döntőnek otthont adó Zánka nem először rendezi meg a Strandkézilabda Diákolimpia® Országos Döntőt. Tavaly nyár elején szintén a Balaton parti városban tartották ezt a versenyt. A helyszín kiváló adottságokkal – gyönyörű természeti környezet, rendezett strand, kiváló minőségű pályák – bír, így nemcsak a versenyekre, de a mérkőzések közti kikapcsolódásra és feltöltődésre is minden biztosított volt.

A zánkai Strandkézilabda Diákolimpia® Országos Döntők fantasztikus hangulatban teltek, a verseny legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthető a Diákolimpia® közösségi médiaoldalán. A küzdelmek végén az alábbi iskolák szerezték meg a dobogós helyezéseket:

 1 tablazat

IV. kcs Lanyok gyoztes

IV. kcs Lany ezüst

IV. kcs Lany bronz

IV. kcs fiuk gyoztes

Fiu IV. kcs ezust

Fiu IV. kcs bronz

Különdíjak:

Lányok

Legtechnikásabb játékos: Uhrin Lili, Salgótarján

Legjobb kapus: Pincési Panna, Budapest

Gólkirálynő: Szabó Amina, Mezőtúr

Legjobb felkészítő/testnevelő:Szabóné Sipos Éva, Salgótarján

IV. kcs lany különdijasok

Fiúk:

Legtechnikásabb játékos: Panák Máté, Győr

Legjobb kapus: Stefan Savic, Alsóörs

Gólkirály: Nagy Zsombor, Kecskemét

Legjobb felkészítő/testnevelő: Kovácsovics László, Győr

IV. kcs fiuk különdijasok

2 tablazat

V-VI. kcs Lany arany

V-VI. kcs Lany ezüst

V-VI. kcs lany bronz

V-VI. kcs FIU arany

V-VI. kcs FIU ezüst

V-VI. kcs Fiu bronz

különdij V VI. kcs

A Diákolimpia® versenysorozatról

A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 13 MDSZ által rendezett, és további 41 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozatban egy tanév során összesen 270 ezer diák vesz részt, közülük 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők. A versenysorozat az előző tanévben ünnepelte a 30 éves jubileumát.

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát®, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

További információk:

Szilágyi Andrea

Magyar Diáksport Szövetség

70 394 9596

diak o lab

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek