2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Soha nem látott fejlesztés kezdődhet a miskolci stadionban

Soha nem látott fejlesztés kezdődhet a miskolci stadionban

Soha nem látott támogatás érkezhet Miskolcra a diósgyőri stadion fejlesztéséhez. A kormány javaslata alapján 2014-ben és 2015-ben is 1,75-1,75 milliárd forintos központi támogatáshoz juthat a városi stadion. Ez a tavaly TAO-program keretében két pályázaton elnyert közel egymilliárd forinttal együtt hatalmas eredmény Miskolcnak.

A diósgyőri stadiont 1968-ban adták át, s a 2000-es évek elején elindult egy átfogó rekonstrukciós folyamat. 2002-ben, az első Orbán-kormány idején döntöttek a villanyvilágítás kiépítéséről, a beruházás 2003-ban valósult meg, csaknem 60 millió forint értékben. Ezt követően 2004-ben, 2005-ben, majd 2009-ben és 2010-ben volt egy-egy nagyobb felújítás. Az elsőben a klubház és a rajta lévő lelátó újult meg 394 millió forint értékben, a második rekonstrukció során pedig a „Napos oldal”-t korszerűsítették. Hét szektor lebontása után egy 3137 férőhelyes fedett lelátót építettek, 490 millióért. Utóbbinál még a jelenlegi városvezetésnek is volt fizetési kötelezettsége 2011-ben.

– Itt azonban nem lehetett, nem lehet megállni – hangsúlyozta Zsiga Marcell, sportért is felelős alpolgármester. 2011–2012-ben a TAO-programnak köszönhetően négy új edzőpályát adtak át, emellett konditermet is kialakítottak, összesen 305 millió forintért. A klub aztán két pályázaton 2012 novemberében csaknem egymilliárd forintnyi TAO-támogatást nyert el, ebből, az önerővel kiegészítve, 800 millió forintot szeretnének a stadionfejlesztésre fordítani.

Ehhez jön most, hogy az eredményes tárgyalásoknak és a lobbitevékenységnek köszönhetően a kormány deklarálta a jövő évi költségvetési tervezetben: 2014-ben és 2015-ben összesen 3,5 milliárd forintot szánnak a diósgyőri stadion rekonstrukciójának befejezésére. Az átalakítással a befogadóképesség 15 ezer főre – opcionálisan 20 ezer főre – bővül, ami fedett ülőhelyeket jelent. Új parkolók, vizesblokkok, étterem, büfék, konferenciaterem, páholyok, közvetítőállások, eredményjelző berendezések is épülnek, korszerű hangosító-rendszert is kialakítanak. Így elmondható, hogy az Orbán-kormány, illetve a jelenlegi városvezetés alatt Miskolc az ötszörösét kapja a DVTK-stadion fejlesztésére annak az összegnek, mint ami a szocialista kormány és városvezetés alatt érkezett. A kormányzati támogatási javaslatot, a jövő évi költségvetéssel együtt, a magyar országgyűlésnek még jóvá kell hagynia.

– Ha ez a beruházás megvalósul, az Miskolc büszkesége lesz. Egy olyan komfortos, minden szurkolói igényt kielégítő stadion épülhet, amely reményeink szerint sok-sok diósgyőri sikernek adhat helyet, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi porondon – emelte ki Zsiga Marcell.

Forrás:minap.hu   

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek