2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Portugáliában kezdtek az újvárosiak

Az idei felnőtt Európa-kupa sorozat április 1-én szombaton Portugáliában folytatódott. A Quarteirában megrendezett, nehéz pályákkal „színesített” viadalon a Tiszaújvárosi Triatlon Klub két fiatalja, Dévay Márk és Lehmann Bence is elkezdte az idei versenyzést, nem is akárhogy: életük második olimpaiai távú viadalán remekül helytálltak a nagyok között.

A két olimpiai top6 helyezettet  – Joao Pereira (Rió de Janeiró: 5.),  Alexander Brukhankov (London, 6.), – jónéhány világkupa-győztest és dobogóst, valamint korosztályos világbajnokot is soraiban tudó 78 tagú mezőnyre erős hullámzással, széllel kísért két körös, összesen 1500 méteres úszás várt. Ebben a számban a franciák diktálták a tempót, próbáltak olyan előnyre szert tenni, hogy a hazaiak ne tudjanak csatlakozni hozzájuk a 40 km-es kerékpározás megkezdésekor. Dévay Márk a 3-5. helyen jött ki a vízből és a 30 mp-es fórt birtokló első bollyal lódulhatott neki a középső versenyszámnak.  Az elmúlt két hétben a világ egyik legfelkészültebb edzőjével, a portugál Sergio Santossal, a Vanessa Fernandest világbajnoki címhez, olimpiai ezüsthöz segítő mesterrel edzőtáborozó Lehmann Bence a 15-20. helyen ért partot  és a második bollyal, a későbbi győztes Pereirával együtt tekerhetett. Márk megragadt a 24 fős első sorban, Bence azonban a verseny legintenzívebb szakaszában, az első 6-8 km-en nem bírta el a hatalmas tempót, a támadásokat, visszacsúszott a 30 tagú üldözői csoportba. A 10 km-es futás során mindketten előre tudtak lépni, Márk az előkelő 17., Bence pedig 33:45 perces, összessítésben tizenkettedik futóidejével a 29. helyen fejezte be a küzdelmet.

    Márk kiváló úszásának köszönhetően jó pozícióban volt, kerékpáron is átlátta a versenyt, sikeresen alkalmazkodott a nagyon erős mezőnyhöz és rendkívüli tempóhoz – értékelt Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke, a Tiszaújvárosi TK elnök-vezetőedzője. – A futás alaptempóján kell még tovább javítanunk, akkor még jobb eredmény várható tőle.  Bence az úszás során, az egyik bólyánál összehozott pozíció vesztés és a felnőtt nemzetközi rutin hiánya miatt nem tudott felzárkózni, de szezon elejei formában sem játszott alárendelt szerepet az elit mezőnyben, mentálisan is átvészelte a holtpontokat. Két úton lehet csatlakozni a nemzetközi elithez, vagy az ehhez hasonló erős versenyeken megnézzük, hogy reálisan hol tartunk és ennek megfelelően dolgozunk tovább, vagy hézagosabb mezőnyökben gyűjtögetjük a pontokat. Mi egyértelműen az első verziót választottuk, ebben hiszünk.  Mindkét sportolónknak a hazai, Velencei-tó mellett megrendezendő U23-as Eurpa-bajnokság és a  rotterdami U23-as világbajnokság lesz a fő versenye. Természetesen a tiszaújvárosi világkupán – jó úszásukat kihasználva – is nagyot szeretnének „dobni”.

Fotó:Dévay Márk (balról) és Lehmann Bence a portugáliai Európa-kupa futam rajtja előtt.
(Fotó: Magánarchívum)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek