2022. 07. 3. vasárnap

Kornél, Soma
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF

Öt magyar a világkupa top10-ben!

A 21. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét utolsó sportprogramját jelentő 23. ITU Triatlon Világkupa  30 versenyzőt számláló női döntőjében Bragmayer Zsanett a hatodik, Kovács Zsófia pedig a hetedik helyen végzett. Hatalmas hajrában nyert az ausztrál Emma Jeffcoat. Az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beletartozó verseny 30-as férfi fináléjában Eli Hemming révén amerikai siker született, míg a hazai pályán versenyző 20 esztendős tiszaújvárosi Lehmann Csongor mindössze  5 mp-re maradt el a dobogótól és lett negyedik. A top 10-be Dévay Márk és Tóth Tamás is „beverekedte” magát.

A 21. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét július 14-i, vasárnapi MOL Napján nem akárhogyan kezdődött a világon egyedülálló módon, megszakítás nélkül,  zsinórban 23. alkalommal megrendezendő világkupa női versenye: az első tízben három magyar lány jött ki a vízből. Az élete első felnőtt világkupáját teljesítő Putnóczki Dorka második, a jelenlegi legjobb világranglistás hellyel rendelkező Bragmayer Zsanett a nyolcadik, míg U23-as világbajnoki ezüstérmesünk, riói olimpikonunk, Kovács Zsófia a tizedik helyen indult el, hogy minél gyorsabban felpattanjon kerékpárjára.

Mire visszaértek az első kerékpáros körről a hölgyek, becsatlakozott a közönség tájékoztatásába, az egykori kiváló úszó, a Széchy Tamás iskolájában pallérozódott Benjamin Sanson is. A jelenleg Franciaországban edzősködő, „Benji” becenéven ismert showman egykori tiszaújvárosi légiósként társaival részese volt a klubcsapat Európa-bajnoki ezüstéremnek, valamint több magyar bajnoki címnek is. Péter Attilával  – nem először – alkotott remek párosuk ezúttal is plusz színfoltot hozott az egyébként is fesztivál hangulatú eseményhez.

A második váltás után mindhárom versenyzőnk a 19 tagot számláló első bolyban tudta folytatni. 5 kilométernél távolodni látszott ez a vonat, mert az őket követők már 20 mp fölött hátrányban tekerhettek. Újabb három kör elteltével annyiban változott a helyzet, hogy a különbség további 15 egységgel nőtt. Mire pedig a kerékpárról futásra váltottak a hölgyek, a csoport előnye egy percre „rúgott”. A négy körből álló 5 kilométeres futás elején az ausztrálok,  ragadták magukhoz a kezdeményezést, de Bragmayer is velük tartott. A második körben Kovács lódult neki alaposan, olyannyira, hogy a tomboló közönség a harmadik kör elején már az első helyen köszönthette őt a versenyközpontban.  Időközben a cseppet sem fáradó Emma Jeffcoat is begyújtotta rakétákat, és sprintereket is meghazudtoló tempóban teljesítette a hátralevő távot és nyerte a magyar világkupa futam 23. állomását. Mögötte óriási volt a tülekedés, a 2013-as tiszaújvárosi világkupa bronzérmese, az osztrák Sara Vilic, az ausztrál Kelly-Ann Perkins, a spanyol Miriam Casillas Garcia egy másodpercen belül esett be a célba.  A fantasztikusan hajrázó Bragmayer Zsanett a nagyon előkelő hatodik helyen zárt. Közvetlenül mögötte futott be Kovács Zsófia, míg az elit felnőtt mezőnyben most debütáló junior Európa-bajnok Putnóczki Dorka a 25. helyen fejezte be a versenyt.

Eredmények

Nők (750 méter úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Emma Jeffcoat (ausztrál) 59:28 perc, 2. Sara Vilic (osztrák) 59:29, 3. Kelly-Ann Perkins (ausztrál) 59:29,… 6. Bragmayer Zsanett (magyar) 59:38, 7. Kovács Zsófia (magyar) 59:45, …25. Putnóczki Dorka (magyar) 1:02:08 óra.

Lehmann Csongor 5 mp-re a dobogótól

A nap második világkupa fináléjában, a férfiak versengésében – a nőkhöz hasonlóan – szintén érdekeltek voltunk az úszás legjobbjai között. A 2012-es tiszaújvárosi világkupa ezüstérmesével, a francia Aurelien Raphael-el Dévay Márk mászott ki elsőként a Dísztó partjára, de 10 mp elteltével ott az oroszok kétszeres magyar világkupa győztese, Dmitriy Polyansky és a házigazdák 2018-as junior világbajnoka, Lehmann Csongor is. A riói olimpiát is megjárt Tóth Tamás és a sokszoros magyar bajnok Lehmann Bence sem volt messze.  Az ő hátrányuk alig 10 mp volt, míg a riói olimpia 20. helyezettje, Ifj. Faldum Gábor fél percnél több előnyt engedélyezett az előtte haladóknak.

A kerékpározás második körében Dévay egyedül szökött, de 5 km elteltével bedarálta őt egy  27 tagú nagy boly, melyből a cseh Jan Volar is szökni próbált, de ez sem vezetett sikerre, újabb 2,5 km elteltével újra  együtt haladt a nagy boly, melyet a 20 km végén az orosz Ilya Prasolov vezetett be a depóba. Négy magyar ott volt ebben a sorban, a 6. körben defekt miatt kerékcserére kényszerülő If. Faldum Gábor azonban jelentős hátrányban, a mezőny végén folytathatta a versenyt, a közönség külön biztatása mellett.

Egy futókör után 18 tagúra csökkent a többszörös Afrika-bajnok, junior vb bronzérmes dél-afrikai Wian Sullwald vezette élboly. A második 1250 méter végén Lehmann Csongor ötödikként, Tóth Tamás hatodikként, Dévay Márk kilencedikként  jött vissza, „felrobbantva” a lelátók hangulatát. A 3-4. körben a dél-afrikai sportoló mellett az ausztrál Ryan Fisher, a brit Barclay Izzard, az amerikai Eli Hemming és Lehmann Csongor igyekezett döntésre vinni az érmek sorsát. Nos egyikük sem járt sikerrel, így az utolsó pillanatokig nyílt maradt a küzdelem. Lehmann Csongor nagyon bátran az élre állt 600 méterrel a vége előtt, de idősebb vetélytársai ezúttal vissza tudták verni támadását. Az első három helyezett 1 másodpercen belül esett be a célba, nyert az amerikai fiú, de ami számunkra szívmelengető, a 20 éves, tiszaújvárosi színeket képviselő Lehmann Csongor legjobb magyarként negyedikként fejezte be a legendás hazai elit világkupát.

–        Az úszás első bójájánál kaptam pár taslit, de sikerült felzárkóznom, jó pozícióban zártam ezt a számot – értékelte teljesítményét Lehmann Csongor, aki civilben a Miskolci Egyetem gazdaságtudományi karának hallgatója.  – A kerékpározás közepén összeállt egy nagy boly, de nem volt egyetértés közöttünk, sok volt a rángatás, a veretés jó páran szökni próbáltak. Egész jó helyen, a mezőny első harmadában kezdhettem meg a futást, egy nem túl jó depózás után. Az első két körben a felzárkózásért futottam, és ez sokat kivett belőlem. A második két körben már lehetett látni, hogy hajrá befutó lesz. A célegyenesben vetélytársaim begyújtották a rakétákat, sajnos, ekkor már nem tudtam velük maradni. Nagyon nagy erőt, löketet adott nekem ez a csodálatos közönség, melyet ezúton is köszönök szépen!  Boldog vagyok, és örülök a 4. helynek! Előttem a jövő!

Az érmeket Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója és Lőrincz Kata, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára, a virágokat és pénzdíjakat dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere  és renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) elnöke adta át a célba érkezést követő eredményhirdetésen.

A tiszaújvárosi Főtér színpadára este 8 órakor a női és férfi verseny top20 helyezettjét szólítják fel, hogy megajándékozzák őket egy egyedi emléktárggyal.

Férfiak (750 méter úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Eli Hemming (amerikai) 53:43, 2. Ryan Fisher (ausztrál) 53:44, 3. Wian Sullwald (dél-afrikai), 4. Lehmann Csongor (magyar) 53:49, 7. Tóth Tamás (magyar) 54:04, …10.  Dévay Márk (magyar) 54:10, …20. Lehmann Bence (magyar) 54:34, …29. Ifj. Faldum Gábor (magyar) 56:22.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megint pech!
Ismét nem volt szerencsés versenyünk a Rallyecross OB fuglaui fordulójában, mivel Benyó Máté Ford Supercarja olyan módon sérült az elődöntőben, hogy a…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum