2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Országos grundbirkózó döntő, nagy bajnokokkal

Országos grundbirkózó döntő, nagy bajnokokkal

Három olimpiai és három világbajnok vendége is lesz a február 24-25-én a miskolci Generali Arénában megrendezendő Grundbirkózás Diákolimpia I. és II. korcsoportos Országos Döntőjének. A 180 benevezett csapatból kategóriánként indulási jogot szerzett 10-10 finalista között hét borsodi iskola diákjainak is szurkolhatunk, akik jó eséllyel pályáznak a dobogós helyezésekre.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) megbízásából a Fazekas Miklósné vezette Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület február 24-én, szombaton az I. korcsoportos, míg másnap a II. korcsoportos leányok és fiúk küzdelmeit – hét súlycsoportban – egyaránt 10 órai kezdéssel rendezi meg.
A népkerti Generali Arénában négy küzdőteret alakítanak ki. A versenybíróság elnöke nem lesz akárki, ezt a feladatot Deák Bárdos Mihály birkózó Európa-bajnok, ötszörös vb-ezüstérmes, négyszeres olimpikon, a Miskolc Városi Sportiskola szakmai vezetője látja el.
Legendák, neves vendégek
Az országos döntő szombati versenynapját megtiszteli jelenlétével Együd-Máthé Vivien világbajnok öttusázó, az MDSZ osztályvezetője, Varga János olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok birkózó, Majoros István olimpiai bajnok birkózó, Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) alelnöke, Kovács István birkózó világbajnok, az MBSZ alelnöke, Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakos, az MDSZ menedzsere is.
Ott lesz az eseményen Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés elnöke, Rakaczki Zoltán, Miskolc megyei Jogú Város sportért felelős polgármesteri biztosa Rónai Kálmán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Birkózó Szövetség elnöke, és  dr. Erdős Dániel, az MDSZ ügyvezető igazgatója is.
Így látják a borsodi főszereplők
– A miskolci Gyarmati Dezső Sport Általános Iskolába kitűnő képességű gyerekek járnak, velük heti egy küzdősport testnevelés órán judózunk és grundbirkózunk – mondta Gecsei László, aki Vismeg Istvánnal együtt készíti fel a diákokat. – További segítség a felkészülésben, hogy testnevelés órán kívül, a különböző sportági edzéseken kellő edzettséget szereznek tanulóink. Ez volt az alapja a tavalyi eredményességünknek, a lányok 1. és 2. helyének, valamint a fiúk 4. és 2. helyének. Az idén sem lehet más a célunk, mint a dobogóra kerülés! Az I. korcsoportban a Lukács Noel, Bedécs Marcell, Gáll Benjámin, Szojka Milán, Juhász Sándor Máté, Litwin Mátyás Gergő, Győri Leon Levente, Andrássy Levente, Kosztopulosz Alex, Balog Nándor Koppány   Andrássy Levente, illetve a Gulyás Johanna, Mikóczki Lara , Csordás Dorka, Molnár-Skórán Hanna Boróka, Bácsi Jázmin, Szárnya Dóra, Varga Zsolna összeállítású csapataink lépnek a küzdőtérre, míg a II. korcsoportban Kovács Bence, Kovács Marcell,  Nagy Raul Erik, Fejes Norbert, Oláh Marcell, Gábor Attila, Matusz Levente, Gábor Attila, Bagdi Benjámin, Pálinkás Domonkos, Bálint Zsombor,  Bikki-Petró Nimród, valamint Szántai Réka, Gelle Júlia,Harsányi Zita, Lipták Doroti, Szojka Lilla, Farkas Mirella, Vágó Rebeka, Simon Anna, Bánkuti Petra Hanna, Veres Tamara Klaudia és Tóth Hanga Ágnes veszi fel a küzdelmet hazánk legjobb grundbirkózóival.

– Mivel több sportágban is érdekeltek voltunk a diákolimpiai versenyeken a tanév
folyamán, így teljes gőzzel a grundbirkózásra csak januártól készülünk –  fogalmazott Tóthné Szepesi Éva, a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola I. és II. korcsoportos leány csapatainak felkészítő tanára. – Azóta heti két edzéssel próbáljuk megtanulni azokat a fogásokat, technikai elemeket, amelyek a grundbirkózáshoz szükségesek. Szerintem minden csapat mérhetetlenül boldog, hogy eljutott az országos döntőbe. Mindenki azért dolgozik, hogy éremmel térhessen haza. Sajnos a lebonyolítási rendszer a mi szempontunkból rendkívül nehéz, mivel a csoport második legfeljebb a bronzéremért küzdhet, így nem biztos, hogy az erőviszonyok határozzák meg a végső sorrendet, az sokkal inkább a szerencsétől függ. Természetesen szeretnénk pontszerző helyen végezni, igazán boldogok akkor lennénk, ha a gyerekek nyakába érmet akasztanának a díjkiosztón. Az I. korcsoportban Fodor Kamilla, Horváth Eszter, Pásztor Rebeka, Varga Bianka, Bata Kiara, Kiss Jázmin, Elek Gabriella, Tímár Ágnes, Kónya Boglárka, míg a II. korcsoportban Balázs Dominika, Nagy Angelika, Csikász Panni, Bede Zsófia, Somodi-Hornyák Lilla, Bede Fanni, Nagy Csenge, Tanyi Tünde, Piaszkó Léna és Páhy Rebeka veszi fel a versenyt a vetélytársakkal.

–    A Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda már a kezdetektől részt vett a Grundbirkózó Diákolimpiákon és mikor újra bekerült a sportág a diákolimpia versenyrendszerébe, nem volt kérdés, hogy újból neveztünk – mondta Kovács Eleonóra, aki Jakó Imre kollégájával együtt irányítja a gyerekek felkészülését. – Négy csapatunkból ezúttal az I. korcsoportos fiúknak sikerült a döntőbe jutnia. Nagyon várjuk a szombatot. Az ország első hat csapata között végezni nagy dolog lenne, az éremszerzésnek kicsi az esélye, persze  boldogsággal töltene el mindenkit, ha ez is sikerülne. Mi egy kicsi iskola vagyunk, kevés gyermekkel, de annál nagyobb lelkesedéssel. Mindent megteszünk a sikeres szereplésért. A várható csapatösszeállítás: Farkas Gellért, Lengyel Csanád, Kántor Vince, Telek Barnabás, Kovács Máté, Kovács Ábel, Jakó Noel, Bernáth Olivér, Csete András, Czakó Patrik.
KÉPALÁÍRÁS:
A miskolci Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola csapata 2017-ben három érmet is begyűjtött a fináléban.
(Fotó: Magánarchívum)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek