2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Mernek nagyot álmodni: olimpiára készülnek

Mernek nagyot álmodni: olimpiára készülnek

A megalakulásának 25. évfordulóját idén ünneplő Tiszaújvárosi Triatlon Klub vezetése, versenyzői ebben az esztendőben is szeretnének nagy lépéseket tenni azon az úton, melynek legfőbb célja az ötkarikás játékokon való szereplés.

  Egy meglehetősen jó 2016-os szezont tudhatunk magunk mögött – kezdte beszélgetésünket Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője. – Nemzetközi sikereink közül Putnóczki Dorka és Lehmann Csongor junior Európa-kupa dobogós helyezéseit, Dévay Márk világkupa 8. helyét, Lehmann Bence junior Eb 9. helyét valamint az ifi Eb-n elért két egyéni 4. helyünket és a mix-váltóval kivívott ezüstérmünket emelném ki. Ez utóbbira azért is vagyunk büszkék, mert a négy tagú magyar válogatottból hárman – Putnóczki Dorka, Dévay Zsombor, Lehmann Csongor – klubunkat képviselték. A mexikói junior világbajnokságon Lehmann Csongor 13. és  Lehmann Bence 17. helye olyan eredmény, melyre 10 éve nem volt példa  magyar triatlonban. A fent említett eredményeinkre a neves külföldi szakemberek is  felkapták a fejüket. Itthon 15 egyéni és 21 csapat magyar bajnoki aranyéremmel zártuk a tavalyi évet. A csapat aranyakban ráadásul jó páran többszörösen is érdekeltek voltak, ami a klub erejét mutatja, hiszen nem 1-2 versenyző hozza az eredményeket, hanem sokan, vagyis az átlag is megfelelő. A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) „Év sportolója” választásán a különböző kategóriákból hétben hoztuk el a díjat. A 2016. évi eredmények alapján idén 11 válogatott versenyzőnk van, közülük négyen az olimpiai keret tagjai. A „Tokió 2020” keretben szereplő Putnóczki Dorka, Dévay Márk, Lehmann Bence, Lehmann Csongor lényegesen több versenyzési, edzőtáborozási lehetőségre számíthat a szövetségtől is. A rövid-pályás gyorskorcsolyázók remek példát mutatnak arra, hogy minél több és színvonalasabb nemzetközi versennyel hogyan lehet mind jobb eredményeket elérni.

Kihagyhatatlan táborok
– Ami a 2017-es jó szerepléshez szükséges, szakmai szempontból kihagyhatatlan edzőtáborainkat illeti, Dévay Márk és Lehmann Bence január 29- február 12. között Rio Maior-ban, a portugálok olimpiai edzőközpontjában az ottani szakmai vezető, a többek között a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Vanessa Fernandez-t felkészítő Sergio Santos közreműködésével készülhetett – folytatta az MTSZ szakmai alelnökeként is tevékenykedő sportvezető. – Az úszást teljes mértékben a kinti csoporttal, míg a futást és kerékpározást fele részben végezhették el velük együtt.
Hankó Dávid és Orosz Gergő február 4 – 25. között Cipruson, kerékpáros központú edzőtáborozáson vesz részt. A hosszú távú tekerésekben a Mogyi SE ötöse, Ifj. Faldum Gábor, Király István, Czigány András, Karai Botond, Flander Márton is csatlakozik a mieinkhez. A bulgáriai Belmeken városában Putnóczki Dorka, Dévay Zsombor, Lehmann Csongor, valamint Mátyus Lili – Balogh Bence vezetésével három héten át, február 27-ig  magaslati körülmények között gyakorol együtt.

Újabb nagy lépésekkel az úton

– Idén – a tavalyihoz hasonló hazai sikerek mellett – az elit kategóriás viadalokon Lehmann Bencétől, Dévay Márktól, és a nagyatádi ironman-en hosszútávon bemutatkozó Hankó Dávidtól várunk szép eredményeket – hangsúlyozta Lehmann Tibor. – Augusztus 5-től a velencei-tónál rendezik meg az U23-as korcsoport triatlon Európa-bajnokságát, ahol Márk és Bence is  esélyes a top 10-be kerülésre. Ide kapcsolódó tiszaújvárosi érdekeltségű hír, hogy a versenyigazgatói posztot Nagy Alpár töltheti be. Első éves juniorként is top 10-es helyezést várunk a kontinens viadalon Putnóczki Dorkától és Lehmann Csongortól. A junior Európa-kupákon – az említett két sportolón kívül – Jakab Ilka, Mátyus Lili, Szegedi Sára okozhat kellemes meglepetést. Tavaly Dévay Zsombor 6. lett az ifjúsági Eb-n, ebben az évben reális elvárás tőle az éremszerzés. A fentieken kívül szép számban vannak olyan sportolóink, akik nemzetközileg még nem lépnek porondra, de aprólékosan megtervezzük az ő fejlődésüket is. Álszerénység nélkül, már most nagyon eredményes klubnak mondhatjuk magunkat, de véleményem szerint még sokkal nagyobb lehetőségek állnak előttünk. Mertünk és merünk nagyot álmodni, amikor a 2020-as és a 2024 ötkarikás játékokat „beixeltük” a naptárunkba. Az eddigiek mind-mind egy állomást jelentettek az oda vezető úton. Jól építkezünk, időarányosan jó helyen állunk! A továbblépésnek, a fejlődésnek felépítettük a struktúráját a klubban, mely az országos módszertan meghatározó részét is képezi. Mindezt persze felelősségteljesen működtetni  kell. Kollégáim, Fodor Ágnes, Balogh Bence, Baráth Tamás, Filep Csaba, valamint jómagam arra törekszünk, hogy a jövőben is minden rendben legyen. Törekvéseinket elsősorban Tiszaújváros önkormányzata és az MTSZ segíti, támogatja.

Idei rendezvények

A klub 2017-es rendezvényeit illetően, már javában készülnek a várhatóan áprilisban startoló Jabil 3próba szabadidősport eseménysorozatra. Május 20-21-én jöhet a 26. Tisza Triatlon a klubcsapat országos bajnoksággal, egyéni ranglistaversennyel, és az újra induló Olimpiai ötpróba triatlonos felvonásával. A 19. Triatlon Nagyhéttel július 15-23. között várják a sportbarátokat, akiknek igyekeznek még a tavalyinál is színvonalasabb, változatosabb programokat kínálni.

Fotó:
A tiszaújvárosi  ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmes magyar mix-váltó tagjai, akik közül hárman, Lehmann Csongor (balról), Dévay Zsombor és Putnóczki Dorka (jobbra) a klub versenyzője.
(Fróna Judit felvétele)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek