2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Május végére elkészül az FTC új stadionja

Május végére elkészül az FTC új stadionja

Május végére elkészül az FTC új stadionja – jelentette be Kubatov Gábor, az egyesület elnöke, valamint Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kedden sajtótájékoztatón. A 22 500 néző befogadására alkalmas létesítmény 14 hónap alatt épül fel – ez rekord a kategóriájában. Az építési munkálatok várhatóan május 30-án fejeződnek be, majd két hónapig tart az átadás-átvételi procedúra, illetve a tesztüzem, augusztusban pedig a közönség számára is megnyithatja kapuit a létesítmény.

 

„Azért építünk stadiont, hogy a jövő generációjának példaképeket tudjunk állítani, valamint szeretnénk bebizonyítani, hogy a labdarúgás jó üzlet, és Magyarországon is lehet nyereségesen működtetni egy klubot” – jelentette ki Kubatov Gábor. A létesítménnyel kapcsolatban az FTC elnöke elmondta, a kilenc szintes fejépület – a hozzátartozó háromszintes mélygarázzsal, kávézókkal, ajándékbolttal, valamint a VIP-vendégeket kiszolgáló helységekkel -, illetve a stadionrész nagyjából fele-fele arányban termeli majd a profitot.

 

Kubatov Gábor hangsúlyozta, Európa legmodernebb stadionja épült meg, a beruházás közel 40 százaléka már az építkezés alatt, illetve az azt követő egy éven belül visszafolyik a költségvetésbe adók és járulékok formájában. Az új aréna működése során a tervek szerint közepes kihasználtság mellett is hozzávetőlegesen további 400-600 millió forint adóbevételt termelhet. A régi stadionhoz képest az újat kilencven fokkal elforgatták, ezáltal jelentős terület szabadult fel, amelynek értékesítése további többmilliárdos állami bevételt jelenthet.

 

Kubatov Gábor kiemelte, hogy rendkívül biztonságos lesz a stadion, a tervezésnél négy csoportot vettek figyelembe, a hazai és az ellenfél ultrái mellett az átlagnézőkre, valamint a kiemelten fontos vendégekre is gondoltak, mind a négy „tábornak” külön bejárata lesz. Az FTC elnöke hozzátette, hogy a stadionban nem lesz készpénzes fizetés a kiszolgáló létesítményekben, a szurkolói kártyákat hamarosan lecserélik, a drukkerek pedig az erre feltöltött összegből vásárolhatnak majd.

 

A főbejárat elé visszakerül a Springer-szobor, illetve mellette kap majd helyet az ugyanakkora méretű, Albert Flóriánról, a klub aranylabdásáról készült alkotás is. Kubatov kiemelte: a legendás futballistáról a stadion korábbi, Gyáli úti szakaszát már átkeresztelték Albert Flórián útra, és gondolkoznak azon, hogy a korábbi Üllői út 129-es címről is ide „költözik” a stadion. A klub vezetése továbbra is a Népligetben dolgozik majd.

 

Fürjes Balázs a stadionbejárással egybekötött sajtóeseményen elmondta, a létesítmény megépítésében Európában egyedülálló technikai megoldásokat is alkalmaztak, példaképpen az egyedi wifi-rendszert emelte ki, amelyre minden belépésre jogosult személy csatlakozhat, a mérkőzések során pedig akár okostelefonon keresztül is visszanézheti a legizgalmasabb pillanatokat, vagy akár a büfébe is adhat le rendelést. Kiemelte a gyepszőnyeget is, ennek alapját angol szakemberek bevonásával keverték ki, a balatoni Ábrahámhegyről szállított homok és a speciálisan a fővárosi időjárás elemzése alapján kiválasztott műanyag szálak hozzáadásával, így sokkal tartósabb lesz.

 

A gyepszőnyeget számítógépes rendszer figyeli majd, amely ha észleli, hogy a fűnek vízre vagy fényre van szüksége, automatikusan bekapcsolja az öntöző-, illetve a világító rendszert. Fürjes Balázs hozzátette: az új Puskás Ferenc Stadion megépüléséig a magyar labdarúgó-válogatott hazai mérkőzéseinek többségét itt játssza majd.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek