2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Készíts szelfit a foci Eb trófeájával a Városligetben!

Készíts szelfit a foci Eb trófeájával a Városligetben!

Hazánkba érkezett a labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos trófeája, amelyet június 16-ig a szurkolók is testközelből megnézhetnek az UEFA budapesti szurkolói zónájában, a Városligeti Műjégpálya területén

 

 

 

A kupát először 1960-ban, az első Európa-bajnokság alkalmával emelte a magasba a győztes csapat. Nevét az Eb ötletgazdájáról, a Francia Labdarúgó-szövetség titkáráról, Henri Delaunay-ről kapta, aki tervét 1927-ben mutatta be, de az előkészületek csak 1954-ben kezdődtek. Végleges döntés az Eb kiírásáról az UEFA 1957-es kongresszusán született, ezt azonban Delaunay már nem élhette meg, két évvel korábban ugyanis elhunyt. Tiszteletére az Európai Labdarúgó-szövetség róla nevezte el a trófeát.

A 2008-as Európa-bajnokságra az UEFA új serleget mutatott be. A trófeát a londoni Asprey ékszerészet készítette 30 700 euróért, azaz 11 millió forintért. Az új serleg nagyon hasonlít az eredetire, de a mérete kissé változott, például az ezüst talpazat nagyobb lett. Magassága 60 centiméter, súlya pedig 7,6 kilogramm, ami közel egyharmadával nagyobb és 400 grammal könnyebb, mint a korábbi. Az 1960 óta használt kupán még a talpazatra gravírozták a győztesek nevét, az új változatnak már a hátoldalára kerül.

A trófea tavasszal már végigjárta a rendező városokat, Budapesten április végén vendégeskedett. Június 16-ig pedig a szurkolók is testközelből megtekinthetik az UEFA budapesti szurkolói zónájában, a Városligeti Műjégpálya területén.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek