2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Ismét fókuszban a Miskolci Egyetem sportélete!

Ismét fókuszban a Miskolci Egyetem sportélete!

A hazai egyetemi sport legrangosabb elismerését vehette át Prof. Dr. Besenyei Lajos

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség 2016. május 19-én megtartott közgyűlésén Életműdíjjal tüntette ki Prof. Dr. Besenyei Lajos rector emiritust, a Miskolci Egyetem korábbi rektorát (1997 – 2006), valamint a Miskolci Egyetemi Atlétikai Futball Club korábbi elnökét (1998 – 2012).

Prof. Dr. Besenyei Lakos rektorsága alatt kiérdemelte a legsportosabb intézményvezető címet azzal, hogy köztudottan kiemelt területnek tekintette a Miskolci Egyetem sportéletét, annak fejlesztését. Széles körben hirdette kollégái között az egészséges életmód fontosságát, a szellemi és fizikai frissesség együttes érvényesülésének szükségességét, előnyeit – ma is aktívan teniszezik heti két alkalommal, időjárástól függően heti 3-4 alkalommal kerékpározik. Felkarolta a Miskolci Egyetem Diáksportkörét, a Szarvasűzők országos egyetemi-főiskolai váltófutóversenyt kiemelt eseménynek tekintette és minden lehetséges eszközzel támogatta. Az ő vezetése alatt válhatott a Miskolci Egyetemi Sportnap kötelezően sporttal töltendő, tanítás nélküli munkanappá, ezzel elősegítve az alkalmanként 3.500 fő résztvevői létszámot és hogy a hallgatók és az oktatók a sporton keresztül tudtak kapcsolatot építeni egymással. Támogatta a téli teniszezés (sátor működési feltételeinek biztosítása) bevezetését a Miskolci Egyetemen.

A Miskolci Egyetem sportegyesületét, amelynek elnöki tisztségét hosszú éveken keresztül betöltötte (jelenleg tiszteletbeli elnökként segíti elő a MEAFC fejlődését), kapcsolatrendszerével jelentősen segítette. Támogatta a sportegyesület 50 éves jubileumi ünnepségének megvalósulását.  

Fontos feladatának tekintette, hogy minél több élsportoló tanuljon a Miskolci Egyetemen, bekerülésüket, valamint egyetemi tanulmányaik és sporttevékenységük összehangolását egyaránt segítette. A Miskolci Egyetem volt az első az országban, amely felvételi nélkül adott lehetőséget olimpiai és világbajnok helyezetteknek egyetemi tanulásra, volt olyan időszak, amikor 20-30  válogatott úszó (Rózsa Norbert, Czene Attila és mások), birkózó, atléta és más sportágbeli versenyző tanult az intézményben.

A rangos elismerés annak is szól, hogy az országos egyetemi sport irányító testületében is fontos szerepet vállalt, 2003-2011 között tagja, 2001-2012 között pedig alelnöke volt a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetségnek.

Fotó: Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke (balra) gratulál Prof. Dr. Besenyei Lajosnak (jobbra).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

BORSOD RACE MEDIA KFT. – III. Rally Hungary Lángi Attila – Veres Gábor, BMW E86 Z4 M   A Lángi Attila, Veres Gábor kettős mindig is nagyon sz…

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum