2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Immár harmadszor! Csak nők a Balatonon

4Ladies Cup-Hungary 2022 – Az év női vitorlásversenye

  1. július 29-31. között rendezik meg a 4Ladies Cup-Hungary-t, azaz a csak női résztvevőknek szóló nemzetközi, nagyhajós pályaversenyt Magyarországon.

Mi is a 4Ladies Cup-Hungary?

A 4Ladies Cup-Hungary a Balatonon az első, csakis női csapatok számára létrehozott nemzetközi, nagyhajós pályaverseny. A szervezők célja a kizárólag nők számára rendezett versenyek felkarolása a tavon és egy, a korábbi gyakorlattól teljesen eltérő, bár nemzetközi versenyeken gyakori versenyzési módszer bemutatása. A Balatonon számos, különböző típusú versenyt rendeztek, és rendeznek is, de ehhez hasonló először 2020-ban volt. Ez a megmérettetés az európai női regatták hagyományait kívánja követni, mint a Helga Cup, Sisi Cup, PMS Zena Regatta Horvátországban vagy a Ladies Only International Regatta Kijevben.

A verseny lényege, hogy 20 perces, rövidpályás futamokon, azonos típusú hajókkal, csak négy, vagy öt fős, kizárólag nőkből álló csapatok versenyezhetnek.

A versenyre maximum 25 csapat nevezését tudják fogadni, hiszen csak így garantálható, hogy a 3 napos verseny során minden egyes csapat egyenlő esélyekkel induljon.

Míg tavaly a korlátozások miatt nem tudtak külföldiek jelen lenni, idén végre újra a nemzetköziség is valóban helyt kap, hiszen külföldi csapatok is neveztek már, érkeznek Olaszországból, és a szomszédos országokból, de további nevezések is folyamatban vannak még.

A rendezés különlegessége az a bója lesz, ami GPS koordináták mint utasítások alapján  magától a helyére áll, szükség esetén magát áthelyezi, és változó időjárási körülmények esetén is a kijelölt helyén marad. Ez egy egyedülálló technikai megoldás, Magyarországon még nem használják. Készítője, Valentina Venturi PhD repülő mérnök, aki szintén részt vesz a versenyen kormányként.

Ünnepélyes megnyitó 2022. július 29. péntek, 10.00, eredményhirdetés a tervek szerint 31-én vasárnap, 16.00-kor.

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek