2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Debrecen és Miskolc közösen rendezne „mini olimpiát”

Debrecen és Miskolc közösen rendezne „mini olimpiát”

A Miskolci Önkormányzat, a Miskolci Egyetem, Debrecen Önkormányzata, a Debreceni Egyetem és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közös pályázatot nyújtott be január 15-én a „mini olimpiaként” is jegyzett Európai Egyetemi Játékok 2022-es, vagy 2024-es megrendezésére.

A pályázatot a közvetlen szereplők és a magyar kormány mellett a sportági szakszövetségek is támogatják.


Az Európai Egyetemi Sport Szövetség (EUSA) 2012 óta kétévente, páros években hirdeti meg az Európai Egyetemi Játékokat. A spanyol Cordobát (2012), illetve holland Rotterdamot (2014) követően, 2016-ban a horvátországi Zágráb és Rijeka rendezték meg az Európai Egyetemi Játékokat. 2018-ban a portugál Coimbra, 2020-ban pedig a szerb Belgrád lesz a rendezvény helyszíne. A legutóbbi, 2016-os eseményen összesen 5000 fő vett rész, 409 egyetemről, 41 országból.
Az Európai Egyetemi Játékokon – hasonlóan az Európai Egyetemek Bajnokságaihoz – a versenyző hallgatók nem nemzeti válogatottként, hanem felsőoktatási intézményeik színeiben vesznek részt. Ennek köszönhetően az európai sporteseményekre vonatkozóan még nagyobb súlya van a MEFS fejlesztési tervében, a Hajós Alfréd Tervben megfogalmazott jelmondatnak, mely szerint „nincs minőségi felsőoktatás minőségi sport nélkül”.
A rendezéshez szükséges szakmai stáb rendelkezésre áll, Debrecen már számos nagy nemzetközi sporteseménynek adott otthon, Miskolc pedig az egyetemi sportesemények szervezésében rendelkezik értékes tapasztalatokkal, 2016-ban Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak (2016-ban 34 esemény közül elnyerte a legjobb Egyetemi Világbajnokság-díját), 2017-ben pedig a Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságnak adott otthont.

Az első osztályú női kosárlabda csapattal, férfi labdarúgó, jégkorong és vízilabda együttessel büszkélkedő Miskolcon minden évben van 2-3 nagy rendezvény. Idén a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárverseny, a Vivicitta városvédő futás és a Spartan Race emelkedik ki, utóbbi 2 nap alatt 8000 főt fog megmozgatni.

A Miskolci Egyetemen is erős a sportélet, az egyetemi sportinfrastruktúra folyamatosan fejlődik, sportegyesületük 11 sportágban biztosítja a sportolást és a versenyzést, férfi kosárlabda csapatuk a másodosztályban szerepel.

Elkötelezettek a pályázat iránt
A pályázat kapcsán nemrégiben sportszakmai bejárást tartottak hazánkban. Február 11-12-én Besim Aliti, az EUSA sportigazgatója és Davor Travnikar sportigazgató-helyettes járta végig a két helyszín létesítményeit (sport-, szállás-és étkezési helyszínek). Miskolc kapcsán hangsúlyozták, hogy kiváló, az EUSA szellemiségének tökéletesen megfelelő az az elképzelés, hogy „Európai Egyetemi Játékok”-falut alakítanak ki az egy helyen lévő kollégiumok miatt, melyek jelentős részét az elkövetkező 2-3 évben felújítják. Több helyszínt a játékoktól függetlenül is korszerűsítenek, mint például a megnyitó helyszínének tervezett Diósgyőri Stadiont, mely átadása idén tavaszra várható. A helyszíni szemléket követően február 15-16-án az EUSA vezetősége is Magyarországra látogatott.  Adam Roczek elnök, Haris Pavletić alelnök és Matjaž Pečovnik főtitkár meggyőződött arról, hogy a partnerek között rendkívül jó az összhang. – Úgy látom, hogy mindkét város és mindkét egyetem elkötelezett a közös pályázat iránt. Ráadásul minkét helyszín igazi egyetemváros, és kiváló létresítményekkel rendelkeznek a versenyek lebonyolításához. – vélekedett Adam Roczek, az EUSA elnöke.

Április 13-én döntenek Madridban
–         A miskolci sportlétesítmény-helyzet az elmúlt években sokat fejlődött, számos fejlesztés pedig előttünk áll – tudtuk meg Rakaczki Zoltántól, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztosától. –  Ennek köszönhető, hogy a Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság és a Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokság sikeres megrendezése után egy még nagyobb és jelentősebb nemzetközi egyetemi sportesemény megrendezésében gondolkodhatunk, Debrecennel közösen. Számos olyan beruházás realizálódik a következő években, melyek még színvonalasabbá teszik a Játékok kiszolgálását. A pályázatban 6 sportág szerepel Miskolc helyszínnel.  A kosárlabda, a labdarúgás az asztalitenisz, a tenisz, a karate, a tájékozódási futás található az „étlapunkon”. Amennyiben elnyerjük a rendezést 2022-re, vagy 2024-re, szeretnénk további sportágak, mint a vízilabda, a bridzs, a sakk, a sportmászás és a strandröplabda  eseményeinek is otthont adni, melyet a pályázatban jeleztünk is. A résztvevők megoszlása Miskolc és Debrecen között közel egyenlő, 2500 – 2500 fő lehet, ami összesen 5000 résztvevőt jelent. Az Európai Egyetemi Játékokat megelőző évben, 2021-ben, vagy 2023-ban  Európai Egyetemi Sport Konferenciát, valamint Egyetemi Európa-bajnokságok (futsal és 3×3 kosárlabda) megrendezését tervezzük Miskolcon. A Debrecennel közös pályázatunkhoz köthető  következő fontos dátum április 12-e, amikor is nekünk és a lengyel Lodz városának Madridban, az EUSA Közgyűlésén kell prezentálnunk. A rendezési jog odaítéléséről szóló döntést április 13-án hozzák meg az érintettek. Természetesen mindannyian bizakodóak vagyunk és készen állunk egy újabb nagy esemény életre hívására, melyben számíthatunk a két város és a két egyetem vezetésének maximális támogatására!

Fotó:
Matjaz Pecovnik EUSA főtitkár (balról), Adam Roczek EUSA elnök, dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Haris Pavletic EUSA alelnök, Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos.
(Fotó: Magánarchívum)

.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek