2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

D060 Diáksportfesztivál

Az új típusú sporteseményen az eredmények helyett a játék- és társas élmények kerülnek előtérbe

2019 májusában további négy vidéki helyszínen kerül megrendezésre a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) sportrendezvénye, a DO60 Diáksportfesztivál. Május 8-án Martonvásár, május 21-én Miskolc, május 22-én Hajdúszoboszló, május 28-án pedig Mezőberény és körzetük alsó tagozatos diákjai mozoghatnak együtt a közösségi és játékközpontú szemléletmód jegyében.
A fesztivál típusú lebonyolítási rendszerben, sport- és játékállomások alkalmazásával megvalósuló sporteseményeket az MDSZ kísérleti jelleggel teszteli az alsó tagozatos gyermekek körében 2020-ig, összesen 20 helyszínen. Május 21-én Miskolcon 400 tanuló próbálhatta ki az új játékokat, akik Miskolcról és a Miskolc környéki településekről érkeztek. Az eseményen részt vett, illetve köszöntőt mondott Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Rakaczki Zoltán, Miskolc Megyei Jogú Város sportért felelős polgármesteri biztosa és Vajda Attila olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenus. Az első és második évfolyamos tanulók ügyességfejlesztő játékokban vettek részt, a harmadikos és negyedikes gyerekek játékainak tematikája pedig multisport szemléletű volt. Szakmai tanulmányok bizonyítják, hogy a multisport, azaz minél több sportág kipróbálása, minél több technikai és akár taktikai elem megismerése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekekből aktív, sportban gazdag életet élő, így egészséges felnőtt váljon (J. Côté. D. J. Hancock, 2016, és T. Dangi, P.A. Witt, 2016). A gyermekek tehetséggondozása szempontjából a multisport szemlélet elsősorban 12-13 éves korig kiemelten fontos, de a játék- és élményközpontúságot érdemes beépíteni az idősebbek szabadidősportjába is.
Az MDSZ filozófiája szerint az a legoptimálisabb, ha a sportágakkal, mozgásformákkal biztonságos és motiváló pedagógiai környezetben ismerkednek meg a diákok. A szövetség vallja, hogy a testmozgás élményszerűségére fókuszáló, társas- és játékközpontú események hatékonyabban szolgálhatják a sportban a tehetséggondozás bázisának szélesítését is. Ezt a szervezési elvet a kieséses versenyzésre, az eredményekre és a győzelemre összpontosító lebonyolítási formák előzményeként, illetve azok mellett érdemes alkalmazni. A legfontosabb azonban, hogy a rendezvények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyerekek életébe beépüljön a legalább napi 60 percig tartó testmozgás igénye. Ez a közepes-erős intenzitású mozgásmennyiség egyébként az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásának felel meg az 5-17 éves korosztályban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…