2022. 08. 17. szerda

Jácint
1 EUR 404 HUF
1 GBP 480 HUF

Bartha Ákos Taiwan-ról is érmet szeretne

A felnőtt válogatottal idén Eb-bronzérmet kiérdemlő Bartha Ákos személyében miskolci judós indulója is lesz az augusztus 19-30. Tajpej városában megrendezendő 29. Nyári Universiadénak. A városi sportiskolában nevelkedett, majd jó néhány éve az MVSC színeit képviselő versenyző Taiwan-ról is éremmel szeretne hazatérni.  

Az Universiade az olimpia után a második legnagyobb multisport esemény a világon. Az egyetemisták és főiskolások tajpeji sportseregszemléjén az utóbbi negyven év legnagyobb magyar delegációja, 141 sportoló vesz részt. A mieink 14 sportágban – asztalitenisz, atlétika, judo, golf, gyorsasági görkorcsolya, íjászat, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, tekvando, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda – mérettetnek meg.

–    Még az óvodában ismerkedtem meg a judóval, első edzőm a Miskolc Városi Sportiskolában Gecsei László volt. – fogalmazott elutazása előtt a 23 éves Bartha Ákos. – Amikor a serdülő korcsoportba léptem, átkerültem a Miskolci VSC-hez Kálmán Tiborhoz és Illyés Miklóshoz. Jelenleg is az MVSC-ben tréningezek, ottani csapattársaimmal együtt készülök a különböző erőpróbákra.

– Eddigi pályafutásodból melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
– Első legnagyobb külföldi eredményem 2013-ban volt Szarajevóban, amikor is a junior Európa-bajnokságon harmadik lettem. 2016-ban, Izraelben az U23-as Európa bajnokságon 5. helyezést értem el, egy hajszállal maradtam le a dobogóról, de erre is büszke vagyok, mivel úgy gondolom, hogy egy világversenyen az 1-5.-be kerülés mindig kiemelkedő eredménynek számít. 2017 áprilisában, a felnőtt Európa-bajnokságon a bronzérmes magyar csapat tagjaként küzdhettem. A fentieken kívül felnőtt korosztályban számos Európa kupa érmem (arany, ezüst, bronz) is van.

– Melyik felsőoktatási intézményben, milyen karon tanulsz?
– 2013-ban érettségiztem a Diósgyőri Gimnáziumban, melyet követően elvégeztem egy 2 éves judo-sportedző tanfolyamot. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetemen tanulok testnevelő-edzői szakon.

– Érzésed szerint milyen volt, hogyan sikerült a felkészülésed az Universiadéra?  
– Úgy gondolom jól sikerült a felkészülésem, hiszen egész nyáron edzettem, nem volt megállás, általában heti 8 alkalommal gyakoroltam. Augusztus 7.-11. között pedig Tatán edzőtáboroztam a budapesti világbajnokságra készülő felnőtt magyar válogatottal.

– Mennyire ismered a 66 kg-os súlycsoportod mezőnyét?
– Jól ismerem a külföldi vetélytársaimat, hiszen sok nemzetközi edzőtáborban találkoztam már velük, illetve több nemzetközi versenyen is „összefutottunk” a tatamin.

– Mit vársz magadtól ezen a nagy seregszemlém?
– Természetesen szeretnék minél jobb eredményt elérni, célom az érem, de tudom, hogy ez sok mindentől függ. A jó sorsolás mellett a szerencse, a pillanatnyi forma, a koncentráció is szerepet játszik a sikerben.
– Milyen távlati terveket szövögetsz a judóban, illetve a civil életben?
– Elsődleges távlati célom a 2020-as tokiói olimpia, ahová mindenképpen szeretnék kijutni és helytállni. Később judo edzőként képzelem el az életemet, ezért is tanulok ennek megfelelő szakirányban az egri egyetemen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Traktor-race
Közlekedési versenyt szerveznek a borsodi rendőrök mezőgazdasági gépjárművezetők részére. A traktor-futamot, azaz a mezőgazdasági gépjárművezetők v…

További cikkek