2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Az amerikai ördög-sztori

Óriási megtiszteltetés érte a Kazincbarcikai Ördögök vezetőségét, hiszen aktív tagjai és részesei annak az amerikai hagyománynak, mely a határon túl élő magyarok haza- és sportszeretetét hivatott ápolni.

Az Árpád Kupát az „összmagyarság ünnepének” tartják a tengerentúlon, s az idei esztendőben már 21. alkalommal rendezik meg. A rangos sportesemény – melynek az elmúlt években Las Vegas, míg idén San Francisco ad otthont – ottani főszervezője Gáspár András.

S hogy hogyan kapcsolódnak össze az Ördögök és az Árpád Kupa? Nos, több szálon is. Egyrészt a klub vezetősége aktív hazai-magyar szervezője a programnak: Szatmári Gergő és Gáspár Sándor már a kupa előtt megérkeztek San Francisco-ba. Másrészt a klub sportigazgatója, Badalik Szabolcs – sokszoros magyar strandlabdarúgó válogatott – a 21. Árpád Kupa magyarországi szervezője, aki évek óta a házigazda csapatának játékosa. Harmadrészt a tengerentúlon nagy becsben tartott kupa fővédnöke és mozgatórugója éveken át az a diplomata volt, aki szintén tiszteletbeli barcikai Ördög. Ő Kálmán László, Magyarország egykori Los Angelesi főkonzulja. És még egy negyedik szál is van, méghozzá egy egykori kazincbarcikai operatőr, Hasulyó János személye, akinek magyar nyelvű adásai a San Francisco Hungarian TV csatornán futnak, folyamatos barcikai háttérrel és kötődéssel.

„Ahová a legendák visszatérnek…”

Ez a mottója a kupának, melynek jegyében a „külhonból” több neves vendég is érkezik a kint élő magyarok számára oly fontos eseményre. Az ötszörös kupagyőztes és címvédő Szekszárd csapatában például egykori NB I-es játékosok sora lép pályára, többek között Vincze Ottó és Egressy Gábor, valamint a leköszönt főkonzul, Kálmán László.

Badalik Szabolcs csapata sem mindennapi, hiszen az Árpád Kupa kiemelt vendége, Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok cselgáncsozó – szintén barcikai Ördög – mellett további kiválóságok rúgják majd a házigazdák csapatában a bőrt: Lisztes Krisztián, Palásthy Norbert, Budovinszky Krisztián és egy barcikai kötődésű legenda, méghozzá a többszörös magyar bajnok, Magyar Kupa és Szuperkupa győztes Deszatnik Péter, vagyis „Deszka”.

A 21. Árpád Kupa körmérkőzéses rendszerben két négyes csoportban zajlik, műfüves nagypályán és 2 x 30 perces játékidőben. Csütörtökön és pénteken napközben a csoportmeccsek lesznek, majd magyar idő szerint pénteken késő este kerül sor a helyosztókra és akkor dől el, hogy ki nyeri a 21. Árpád Kupát San Francisco-ban.

A sportesemény péntek éjszaka Rekop György humorista részvételével gálaműsorral folytatódik, majd szombaton Családi Nap-pal zárul az összmagyarság ünnepe.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek