2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Ausztriában folytatja pályafutását a magyar díjlovaglás reménysége

Ausztriában folytatja pályafutását a magyar díjlovaglás reménysége

Szőke-Tóth Berill év elején hagyta maga mögött az országot és kitelepült Ausztriába. A hétszeres korosztályos magyar bajnok tehetség néhány éven belül szeretne végleg Németországba költözni, legfőbb álma pedig az, hogy egyszer az olimpián képviselje hazánkat.
Szőke-Tóth Berill nyolcévesen kezdett lovagolni Hetényegyházán, ahol akkori edzője, Fülöp Noémi szerettette meg vele a díjlovagló szakágat és egyengette útját nyolc éven át. Kezdetben csak kisebb gyerekversenyeken indult pónikkal, majd a kitartó munka meghozta a gyümölcsét és 2012-ben bekerült a díjlovagló válogatott keretébe. Azóta kirobbanthatatlan tagja a nemzeti csapatnak, amellyel immár hat korosztályos Európa-bajnokságon vett részt.

A kiválóságnak nem olyan régen lehetősége volt Németországban, a Wintermühle istállónál edzőtáborozni fél évig, és már akkor tudta, hogy egyszer szeretne visszatérni.

„A díjlovaglás centruma Németországban van, és nagyon szeretnék én is a legnagyobbaktól tanulni. Tavaly érettségiztem le, és eldöntöttem, hogy külföldön folytatom tovább a karrieremet. Fiatal vagyok, de annál elszántabb és határozottabb. Most ugyan még csak a szomszédos Ausztriában állomásozom, de a célom megmaradt” – mesélte Szőke-Tóth Berill.

A 19 éves sportoló jelenleg Caroline Kottas-Heldenberggel edz Bécstől nem messze, Weikersdorfban. Lovai kint vannak vele Ausztriában, ami azt jelenti, hogy heti ötször napi négy tréningje van.

Arról is beszélt, minden edző más és minden lovas másként lovagol. A díjlovaglásban nincsen két egyforma karakter, ezért nehéz megtalálni, hogy ki kivel tud dolgozni a legjobban, hiszen valahol ez is egy csapatsport.

„Magyarországon sajnos a díjlovaglás még nem népszerű sport, Nyugaton viszont annál inkább. Ausztriában szinte minden hétvégén rendeznek versenyt, legyen az nemzeti vagy nemzetközi” – magyarázta.

Szőke-Tóth Berill eddigi pályafutásából két dologra a legbüszkébb. Egyrészt sikerült bekerülnie a korosztályában a világranglistán a legjobb tíz közé, másrészt 2015-ben a junior korosztályos Európa-bajnokságon döntős volt, ahol a 16. helyen végzett, ilyen kiemelkedő eredményt pedig korábban magyar versenyző még nem ért el. Hozzátette, mindkét sikerében nagy szerepet játszott Losonczy Anikó segítsége és a többszörös magyar bajnok Ács Róbert edzői munkája.

A fiatal sportoló szeretne nagy karriert befutni, és hiszi, lehet nagyot álmodni.

„Sok-sok célom van, amik minden nap ott lebegnek a szemem előtt. Nagyon sokat kell még tanulnom, és talán nem is leszek soha tökéletes. De bízom benne, hogy jó úton járok, hogy egyszer megvalósuljon mindaz, amiért küzdök. Motivációból, elszántságból és kitartásból az évek múlásával sincs hiány” – jelentette ki.

Szőke-Tóth Berill nem titkolt célja, hogy egyszer szeretne felnőtt világ- és Európa-bajnokságon részt venni, valamint olimpián képviselni a hazánkat. Mindezek előtt viszont jól akar szerepelni az idei fiatal lovas korosztályos Eb-n Franciaországban, valamint a bajnoki címét is próbálja majd megvédeni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek