2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Rossz irányban mutat az erdei tábla, az erdészet hárít

Rossz irányban mutat az erdei tábla, az erdészet hárít

Több kiránduló is jelezte, hogy nem tudják értelmezni a bükki Bánya-hegyen álló útirányító táblát és azt megtévesztőnek tartják.

Utánanéztünk, hogy valóban így van-e és azt tapasztaltuk, hogy az útirányító tábla tényleg megtéveszti az arra járót. A zöld sáv jelzés és a Répáshuta felől beérkező zöld négyzet jelek csomópontjában, az egyik irányban Garadna völgy van kiírva, holott már évek óta a zöld sáv jelzés a Garadna völgy helyett Bánkútra és a Bálványon át Nagyvisnyóra vezet.

Megkerestük a terület illetékes erdőgazdálkodóját, az Északerdő Zrt.-t, hogy nem javítanák-e ki a táblát, ha szerintük is hibás, megtévesztő?

Hosszú idő után megküldött válaszukban az Északerdő Zrt. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetségre hárította a problémát. A választ szó szerint közöljük:

„A Bányahegyen elhelyezett útirányjelző táblával kapcsolatos megkeresésére az alábbi választ adjuk.

A turistajelzések és útirányjelző táblákat jellemzően a természetjáró szervezetek vagy szövetségek tartják fenn. Jelen esetben a tábla fenntartója a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség tartja fenn a táblát. Megkeresését továbbítottuk a részükre, amelyre a Szövetség az alábbi választ adta.

A zöld jelzés nyomvonala az elmúlt években módosításra került, amely során a zöld jelzés Nagymező – Garadna szakasza 2019. évben megszűnt, akkor került a nyomvonal Bánkút és Bálvány felé elvezetésre. Ezt a Szövetség ilyenkor szokásos eljárásrendjében a kommunikációs felületein is jelezte, valamint a helyszínen is tájékoztatásokat helyezett el a zöld jelzés változásáról, valamint a Garadna felé vezető jelzésekről.” -írták a válaszukban.

Ezek szerint már három éve megváltozott a zöld sáv jelzés útvonala, de a Bánya-hegyen a tábla a régi maradt. Így nem értelmezhető az a mondat, hogy

„a helyszínen is tájékoztatásokat helyezett el a zöld jelzés változásáról,”

Ha egy turistaút nyomvonalát megváltoztatják, akkor azt az erdészetnek be kell jelenteni. Tehát az Északerdő Zrt.-nek hivatalból tudnia kellett volna a zöld turistajelzés változásáról. Ha a megyei természetjáró szövetség arról tájékoztatja az erdészetet, hogy a helyszínen is tájékoztatókat helyezett el, akkor ebben a lényeges csomópontban, hogyan maradhatott meg a régi irányt mutató tábla, annak korrigálására miért nem került sor?

Nem ez az első eset, hogy nem értelmezhető választ kapunk a Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetségtől.

Zavaró turistajelzések a Zempléni-hegységben

  1. október. 10. 20:36

Teljesen fölösleges és egyben zavaró, hogy ugyanazon a nyomvonalon, ugyanazon két végpont között, két különböző turistajelzés is legyen A Zempléni-hegységben, a Mlaka rét és a Sólyom-bérc között.

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek