2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Gödöllőről vitték tovább a Betlehemi lángot

Több mint három évtizede, hogy egy gyermek a betlehemi Születés Bazilikában égő örökmécsesről lángot vesz, hogy azt tovább adva, szerte a világba elvigye a karácsony üzenetét, hirdesse a szeretetet és a békét.

A láng tizenegyedik alkalommal érkezett meg Gödöllőre, ez alkalommal Jeney László önkormányzati képviselő és Beck József Linzből hozta el, s vasárnap délután, ünnepélyes keretek között adták tovább, hogy útnak induljon a magyar otthonokba. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége meghívására idén is számos település vezetője és képviselője érkezett a rendezvényre, akik innen viszik tovább saját falujukba, városukba a Betlehemi Békelángot.
A karácsonyi pompába öltözött főtéren a Gödöllői Adventi Napok keretében mindenki meggyújthatta a lángról saját mécsesét. Az ünnepi műsorban a Gyenes András, a Club Színház tagja, Kája Sándor, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika vezető kántora és Volter Domonkos, a Fréderic Chopin AMI volt diákja közreműködött. Ünnepi beszédet Gémesi György polgármester mondott, aki úgy fogalmazott, a láng a karácsony valódi üzenetét hordozza, hiszen az ünnep a szeretetről és a békéről kell, hogy szóljon.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, s abban az esztendőben egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján lett a béke szimbóluma a betlehemi Születés Bazilikában égő láng. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban található örökmécsesből lángot vegyen. Ezt utána lámpásba zárva viszik repülővel Bécsbe, s onnan viszik tovább szerte a nagyvilágba.

Forrás:szolgalat.com

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek