2022. 05. 24. kedd

Eszter, Eliza
1 EUR 383 HUF
1 GBP 447 HUF

Életveszélyes turistaútszakasz – a Pilisi parkerdő Zrt nem tesz semmit

A Kalicsa Patak völgyében évek óta van egy rövid, de életveszélyes turistaút szakasz, de a terület vagyonkezelője, a Pilisi Parkerdő Zrt hosszú évek óta nem tesz semmit.

A Szentendre határában lévő Barackvirág utcai Volánbusz megállótól  a Kalicsa patakon át Dunabogdányba vezető zöld sáv jelzésű turistaúton van egy rövid, de életveszélyes szakasz. Méghozzá pont a legszebb, legexponáltabb részén, a Kalicsa patak medrébe levezető, alig 30 méteres darabon. Különösen az utolsó 8-10 méternyi kapaszkodó, illetve a fentről jövőknek beláthatatlan ereszkedő különösen kritikus. Bár a hosszú évek alatt többször jeleztük ezt a tarthatatlan helyzetet a terület vagyonkezelőjének, a Pilisi Parkerdő Zrt-nek, semmi nem történt az ügyben. A tájkép megbontása valóban nem lenne jó megoldás, így mondjuk legfeljebb egy fakorlát és a terepbe vájt falépcsők jelenthetnék a megoldást, de legalább az utóbbira mindenképpen szükség lenne az esetleges balesetek megelőzése érdekében. Ugyanakkor a turistaút megszüntetése vagy áthelyezése vétek lenne, hiszen ez a hosszú útvonal legizgalmasabb, legszebb része.

Ha volna akarat a helyzet javítására, akkor a közelben egykor állt és ma már csak a talapzata alapján beazonosítható Édeslyuk kunyhó visszaépítésére is sort lehetne keríteni. Ez a kunyhó sokáig az egész Visegrádi-hegység egyik legszebb helyén lévő igen hangulatos hajlék volt. Mivel a környéken messze földön nincs eső elleni védelem, ennek a házacskának a kibővített teteje is szolgálhatna menedékül, egy szem szobáját meg az igazi természetbarátok bérelhetnék ki a fenntartótól.

Az archív kép a Pilis 1967-es útikalauzából való, de aki az Édeslyuk kunyhóról akar másik felvételt látni, az László Gyula 1950-ben kiadott turistakönyvében, a 128. és a 129. oldal közti képblokkban fellelhet még egyet.

Z10

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A 3-as számú főutat Szikszó irányában teljes szélességében lezárták. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2022. május 24-én 8 óra …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum