2023. 12. 10. vasárnap

Judit
1 EUR 382 HUF
1 GBP 446 HUF

Egyenletes távhődíj Miskolcon

Érkezik az első költségosztós részszámla
Augusztusban a költségosztás alapján fizetők is megkapják első részszámlájukat, amennyiben az egyenletes díjfizetés mellett döntöttek.

A részszámlák összege valamivel magasabb, mint az ilyenkor megszokott „nyári” számla, de cserébe elmaradnak a kiugróan magas téli díjak. Az egyenletes díjfizetés előnye, hogy tervezhető, kiszámítható a fogyasztónak, hiszen minden hónapban előre lehet tudni, mekkora lesz a távhődíj. Azok, akik a költségmegosztás alapján történő elszámolásnál az egyenletes díjfizetést választották, az első részszámlát augusztus 15-ig kapják meg.

Ennél a díjfizetésnél a 11 darab részszámlában az előző fűtési idényben felhasznált fűtési hőmennyiség alapján számláznak. Vagyis, az előző évi fogyasztás árát elosztották egész évre egyenlő mértékben. Majd 2019. júliusban a 12., úgynevezett elszámoló számlában az addig kibocsátott 11 részszámla és a tényleges fogyasztás közötti különbséget kell kiegyenlíteni. Azaz, ha például kevesebb a felhasznált fűtési hőmennyiség, akkor a túlfizetés visszajár.

Az egyenletes díjfizetésénél is változatlanul érvényesül a rezsicsökkentés. Az alapdíj és a használati melegvíz fizetésének módja ugyanakkor változatlan, ez okozhatja a végösszeg havonkénti eltérését, amely főleg a melegvíz-használat függvénye.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek