2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Ágyhoz kötözött beteg halt meg Budapesten

Egy budapesti pszichiátriai osztályon meghalt egy ágyhoz kötözött beteg, a rendőrség nem adott eddig bővebb információt.

Egy budapesti pszichiátriai osztályon meghalt egy beteg, akit az ágyhoz kötöztek még este. Reggel vették csak észre, hogy meghalt. Egyes értesülések szerint megfulladt, valószínűleg ki akarta szabadítani magát és az ágy rácsozatába beleakadt a feje.

Kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot az üggyel kapcsolatban. Helyettük a Budapesti Rendőr-főkapitányság válaszolt, ezzel elismerték, hogy a fővárosban történt az eset, bár nem nevezték meg az intézményt.

Arra kerestük a válaszokat, hogyha egy pszichiátrián egy ellátott meghalt, miért közigazgatási eljárásban vizsgálja a rendőrség a halál körülményeit? Továbbá miért nem foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlanság miatt? Miért zárják ki az idegenkezűséget, vagyis miért nem indult bűnügyi nyomozás?

A BRFK szerkesztőségünknek küldött válasza azért ébreszt kételyeket, ezért szó szerint közöljük.

„Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett ügyben a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény gyanúja nem merült fel, az ügyet a BRFK Rendkívüli Haláleseti Osztálya közigazgatási hatósági eljárás keretén belül vizsgálja. A haláleset körülményeinek pontos megállapítása, a tényállás teljes körű tisztázása a folyamatban lévő eljárás feladata, melyről további információt nem kívánunk adni.  Tisztelettel: BRFK Kommunikációs Osztály”

A válasz lehet, hogy hivatalos, azonban cseppet sem megnyugtató. Kérdéseink továbbra is lennének bőven, a teljesség igénye nélkül: vizsgálják- e, hogy az ágyhoz kötött betegekre – napszaktól  függetlenül – milyen sűrűn kell ránézniük a protokoll szerint az ápolóknak? Miből állapították meg, hogy bűncselekmény nem történt – biztosak benne? Megvizsgálták egy lehetséges érdekellentét összes irányát? Ha az intézményben szokásos eljárás a nagyon súlyos betegeknél az ágyhoz-kötözés, akkor azt ki rendelheti el, ki hozta meg, hogy ilyen módon korlátozzák egyes betegek szabad mozgását? Természetesen lehetnek szakmai indokok, de akkor annak felügyeletéért is kell lennie felelősnek. Ezért kérdéses, ha egy ember meghal fulladástól, mert kikötözték az ápolására szakosodott intézményben és bűnügyi helyett közigazgatási eljárásban vizsgálják az ügyét. Minden ember élete és biztonsága elsőrendű feladat, ha visszafordíthatatlan tragédia történik, akkor annak egy vagy leginkább több felelősének is kellene lennie.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek