2023. 09. 23. szombat

Tekla, Líviusz
1 EUR 387 HUF
1 GBP 446 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Nem biztonságosan szállították a táborozó gyerekeket

Nem biztonságosan szállították a táborozó gyerekeket

Közúti ellenőrzést hajtottak végre a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai 2023. július 4-én a városban. A járőrök Miskolcon, a Kondor Béla utcában 8 óra 15 perckor ellenőrizték azt az autót, amelyben a sofőrön kívül még hat gyermek utazott, akik táborozáson vettek részt. A gyerekek közül öten gyermekbiztonsági rendszer nélkül utaztak, illetve a biztonsági öveket sem megfelelően használták a gyerekek.

A Miskolci Rendőrkapitányság az ügyben hozott határozatában a sofőrt három hónapra eltiltotta a vezetéstől és 45 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.

A Miskolci Rendőrkapitányság az eset kapcsán az alábbiakra hívja fel a gyermekeket szállító sofőrök figyelmét:

  • Három évnél fiatalabb gyermek csak gyermekülésben, ebből adódóan csak olyan gépkocsiban szállítható, amelynek a gyári kialakítása lehetővé teszi a gyermekbiztonsági rendszer alkalmazását. Így például egy biztonsági övvel nem rendelkező, veterán autóban nem szállítható 3 évnél fiatalabb kisgyermek.
  • A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, a harmadik életévét betöltötte, legalább 135 centiméter magas, és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazítottan – biztonságosan rögzíthető. A testmagasság azért fontos, mert az autók passzív biztonsági rendszerei az adott magasságok alatt nem hatékonyak, sőt sérülést is okozhatnak. Az alacsonyabb gyermek kicsúszhat a biztonsági öv alól, illetve az öv felső szára nem a vállánál, hanem a nyaknál fut, ami szintén veszélyes.
  • A tapasztalatok szerint egy személyautó legbiztonságosabb ülése a jobb hátsó ülés, így elsődlegesen oda érdemes berakni a gyermekülést. Már csak azért is, mert ez a járda felőli oldal, ott a legbiztonságosabb a be- és a kiszállás, így a legkényelmesebb a biztonsági öv be- és kicsatolása. A kisebb gyermekek a menetiránynak háttal – kikapcsolt utasoldali első légzsák mellett – az első utasülésen elhelyezett gyerekülésben is utazhatnak.

…hogy mindenki hazaérjen

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szeptember 23-a legyen a Te napod! Dicsőítésekkel és tanúságtételekel a II. János Pál pápa téren reggel 9 órától este hatig. A programsorozat Szentmis…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig folyamatosan végzi az adószámla-értesítők kiküldését a magánszemély és egyéni vállalkozói ügyfeleine…