2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Miskolc levegőminősége élőben

Miskolc levegőminősége élőben – elindult a pmmonitoring.hu weboldal

  1. szeptember 2-án a Miskolci Egyetemen ünnepélyes keretek között átadták a HungAIRy PM monitoring rendszert. Ettől a naptól a nyilvánosság számára is elérhetőek lesznek Miskolc részecske – köznyelvben szállópor – szennyezettségére vonatkozó adatok a pmmonitoring.hu honlapon keresztül.

A Miskolci Egyetem és Miskolc MJV Önkormányzatának szakemberei több mint két éves közös kutató-fejlesztő munkájának eredményeképp elkészült mérőegység-hálózat és a pmmonitoring.hu honlap. Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott:

– Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora,

– Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere, és

– Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet N.Kft. ügyvezetője.

 

A mérőegység-hálózatot és a https://pmmonitoring.hu/ honlapot átadta:

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence dékán (Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar) és Dr. Szenzor

A köszöntők után Dr. Szenzor videó formájában jelentkezett be és mutatta be a weboldal működését. A rendszer átadása egy több színnel világító szenzor leleplezésével és működésének élő bemutatásával történt: a szenzorba füstöt juttatva megváltozott a mért PM szennyezettség, amelyet a felvillanó piros lámpa jelzett.

 

Mire jó a HungAIRy PM monitoring rendszer?

A rendszer létrehozásának fő célja, hogy nagy felbontású adatokkal rendelkezzünk Miskolc levegőminőségéről és ezt az információt egyszerű, praktikus, közérthető formában mindenki számára hozzáférhetővé tegyük. Ezért a pmmonitoring.hu honlapon nemcsak az adatokat mutatjuk be térképes formában, hanem egészségtanácsokkal, további hasznos tudnivalókkal is szolgálunk a levegőminőség javítása érdekében.

Ezenfelül a megalapozott szakmai döntések előkészítéséhez is elengedhetetlen a minél részletesebb információk rendelkezésre állása a levegő minőségéről. A rendszer működésének eredményeként nemcsak az érdeklődők tájékozódhatnak környezetük aktuális PM szennyezettségi állapotáról, hanem reményeink szerint beazonosíthatók lesznek a nem regisztrált szennyezőanyag-források, a levegőminőség javítása érdekében beavatkozást igénylő „levegőminőségi gócpontok”. Az adatok feldolgozása segít Miskolc levegőminőségi folyamatainak megismerésében, ezáltal a szennyezettség csökkentéséhez szükséges feladatok meghatározásában.

 

Ki az a Dr. Szenzor?

Dr. Szenzor egy animációs figura, a pmmonitoring rendszer „arca”, „a miskolci levegőminőség szakértője”. Célja, hogy a szakmai információkat közérthetően adja át a széles közönség részére. Tervezője a miskolci grafikus, Török Eszter, a hangját Fandl Ferenc színművész adja. Dr. Szenzor először az átadó ünnepségen jelent meg, jelenleg a pmmonitoring.hu honlap nyitóoldalán lehet vele találkozni.

 

Hogyan épül fel a rendszer?

A mérőegységek telepítését több mint kétéves előkészítő munka előzte meg. Az egyes, kereskedelemben kapható PM szenzorok közül alapos tesztelést követően választották ki a Miskolci Egyetem kollégái a legpontosabbat. A mérőegység tesztelése során egy éven keresztül végeztek összehasonlító méréseket az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat akkreditált monitorállomásainak műszereivel. A páratartalom okozta mérési pontatlanságok kiküszöbölése érdekében kalibráló szorzót határoztak meg, továbbá elvégezték minden egyes mérőegység klímakamrás tesztelését. A hardveres és szoftveres fejlesztések segítségével a szenzorok kritikus időjárási körülmények között is megfelelő adatot tudnak szolgáltatni.

A mérőhálózat pontjainak kijelölésénél a fő cél az volt, hogy a város minden területéről rendelkezzünk megfelelő információkkal. Így a kialakításnál az alábbi öt kategóriába osztottuk a beavatkozási területet. A referencia helyszínek esetében a szenzorokat a városban jelenleg üzemelő 3 automata mérőállomáson helyeztük el, együttműködve a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatallal, mint üzemeltetővel. Az alaphálózatban a város fő tengelyén elhelyezkedő egyes településrészek kerültek kijelölésre. A „városi 1. Városrészek” megnevezésű csoportba a fő tengely közelében elhelyezkedő településrészek kerültek. A kiválasztásnál figyelembe vettük, hogy mind a kertvárosias (egyedi fűtésű), mind az emeletes bérházas (távfűtésű) övezetre rendelkezzünk adatokkal. A „városi 2. Periféria” csoport mérőegységei a város külső területein találhatók.  A „környék” elnevezésű mérőpontok a város közvetlen szomszédságában található településekre vonatkoznak. Ez utóbbi pontok kiépítésére a következő időszakban kerül sor.

A telepített mérőeszközök a mért adatokat a központi szerver adatbázisaiba továbbítják, ahol a validálás után az adatok rendezése történik. A validált adatok légszennyezettségi térkép formájában jelennek meg, emellett mobiltelefonos applikáció fejlesztése is folyamatban van. A mérőhálózat Miskolcon 2021. szeptember 2-től érhető el a nyilvánosság számára a pmmonitoring.hu honlapon keresztül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…