2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Megállíthatatlannak tűnik a napelemes energia terjedése

Megállíthatatlannak tűnik a napelemes energia terjedése

A napelemes rendszerek elsősorban környezetünk védelme miatt örvendenek nagy népszerűségnek, s a klímaegyezmény célkitűzéseinek megvalósítására törekedve beletesznek apait-anyait az országok, s most az EU is beleállt a helyzetbe.

 

Ugyanakkor például Ausztrália példáját figyelemmel követve nem feledkezhetünk meg arról, hogy a lakossági napelemek is jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberiség egyenesen a vesztébe rohanjon.

 

A lakosság szerepe hatalmas!

 

Az A1Solar lakossági napelemes rendszerek többsége összeköttetésben áll az áramszolgáltató rendszerével, amely kiváló alapot biztosít ahhoz, hogy növelje az ország megújuló energiából származó áramfelhasználását, s így hozzájáruljon nemcsak a “nagy közöshöz”, hanem a zöldebb és élhetőbb jövőhöz is. Itt valóban működik a sok kicsi sokra megy elv, így igazán megvalósítható és valóban hasznos ez a fejlesztés, ami ráadásul személyes előnyökkel is jár.

 

Hiszen ott van rögtön a nulla forintos villanyszámla, az energetikai fejlesztésen átesett, s ezáltal nagyobb összegért és gyorsabban értékesíthető ingatlan, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy számos egyéb fejlesztést is hozzákapcsolhatunk akár később is, továbbá a rendszerek kapacitásukat tekintve is fejleszthetőek.

 

Az EU is gyorsabb tempóra kapcsol

 

Az EU egyrészt növelte a napenergia felhasználásával kapcsolatos céljai által elérhető energiamennyiséget, illetve az ehhez kapcsolódó projektek számát, másrészt pedig, részben az oroszoktól való függés megszüntetésének érdekében igyekeznek a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának mértékét jelentősen csökkenteni. A REPowerEU projekt keretében 320 GWac/400 GWdc napelemkiépítést helyezett kilátásba. Mivel ehhez a jelenlegi ütem nem megfelelő, ezért bővülésre kerülnek az ehhez kapcsolódó tervek is.

 

Az EU iránymutató tervei

 

A tetőkön telepített napelemek támogatása a cél, amelynek többek között része az engedélyeztetés lendületesebbé formálása. Ezenfelül az is a tervek részét képezi, hogy a most, valamint a későbbiekben épülő projektek számára elérhető legyen a megfelelő megoldás, illetve bizonyos ingatlanméret fölött kötelezővé tennék egyszersmind a napelemes rendszerek telepítését.

 

Másrészről a legújabb innovatív megoldásokat szeretnék alkalmazni, például az úszó napelemekét, valamint a mezőgazdaságokban használatos projektekét. Emellett külön gondot fordítanának a szükséges szakképzett munkaerő megteremtésére.

 

Utolsó lépésként egy európai napelemes ipari szövetség létrehozásának szükségessége is felmerült, ami az EU-szerte megvalósuló napelemes rendszerek kiépítését szeretné támogatni, többek között azzal, hogy a piacon egyformán érdekelt felek egy asztalhoz ülnek.

 

Izgalommal várjuk a fejleményeket, s addig is arra ösztönzünk mindenkit, hogy ne féljen a jövő útjára lépni!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…