2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
Támogató kapcsolat - cigány diákok válhatnak rendőrré

Támogató kapcsolat – cigány diákok válhatnak rendőrré

Támogató kapcsolat - cigány diákok válhatnak rendőrré Újabb, kiváló tanulmányi eredményeket produkáló roma fiatalok előtt nyílt lehetőség, hogy tanulmányaik befejezése után rendőri szolgálatba állhassanak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság határozott célja, hogy utánpótlás bázisát szélesítse.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőri hivatás választásának ösztönzése érdekében a korábbi évek gyakorlatának megfelelően 2009. évben is meghirdette ösztöndíj pályázatát. A pályázatot benyújtó fiatalok közül – a felméréseken elért objektív, és a személyes elbeszélgetések alapján kialakult eredmények alapján három cigány származású tanulóval kötött tanulmányi szerződést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság nevében dr. Mecser Tamás r. ezredes főkapitányi helyettes, Bűnügyi Igazgató június 19-én.

A program kísérleti jelleggel 1996-ban indult, s jelenleg 7 középiskolai tanulmányokat folytató fiatallal van érvényes ösztöndíj szerződése a főkapitányságnak.  

A támogatást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság biztosítja a középiskolai tanulmányok hátralévő idejére, de legfeljebb az utolsó két évfolyamra:

a) a diákotthoni, vagy kollégiumi szállásköltség, a menzai étkeztetés költségeinek teljes körű térítését

b) tanévenként – számla alapján, személyenként legfeljebb 25 000 forint értékben – ruházkodási segélyt

c) tanszersegélyt 4500 forint értékhatárig

d) a tanulmányi eredmény függvényében havi pénzbeni juttatást (ösztöndíjat)  

Információs háttér

A pályáztatás része a hazai cigányságot érintő felzárkóztatási programnak, mely az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat és az Országos Rendőr-főkapitányság között létrejött megállapodás eredménye.

T’aves vi tu pusado! – Legyél te is rendőr!

Az ösztöndíjra és egyéb juttatásokra csak azok pályázhattak, akik a középiskola utolsó három évfolyamának valamelyikén – évismétlés nélkül – tanulnak, és elérik a legalább 3,0-as tanulmányi átlagot. Emellett meg kell felelniük a fizikai, pszichikai alkalmasságukat érintő vizsgálatokon is, valamint életvitelüknek olyannak kell lenni, amely nem veszélyezteti a szolgálat törvényes és befolyástól mentes ellátását.

A sikeres kezdet

A B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság a hátrányos helyzetű, középiskolás cigány származású fiatalok rendőrré válásának támogatására először 1996-ban írt ki pályázatot, melynek során 8 diákkal jött létre támogatási szerződés. Középiskolai tanulmányaik befejezését követően ketten felvételt nyertek a Miskolci Rendőr Szakközépiskolába, az iskola eredményes befejezése óta egyikük a Miskolc Rendőrkapitányság állományában teljesít szolgálatot, a megyében pedig 3 olyan fiatal teljesít rendőri szolgálatot, akik korábban részesei voltak az ösztöndíj pályázatnak.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.

Miskolc, 2009. június 19.


 
Tisztelettel:

                     Dr. Gaskó Bertalan r. alezredes

                                      irodavezető

 

(B-A-Z. MRFK)

 

 

Támogató kapcsolat - cigány diákok válhatnak rendőrré Támogató kapcsolat - cigány diákok válhatnak rendőrré

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek