2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Talmi cukorvásárlók – Borsodnádasdon buktak le az utalvány-csalók

Talmi cukorvásárlók – Borsodnádasdon buktak le az utalvány-csalók

A közelmúltban két olyan Nógrád megyei férfit fogott el az Ózdi Rendőrkapitányság és annak Borsodnádasdi Rendőrőrse, akik különböző Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei üzletekben vásárolt kristálycukorért hamis étkezési utalvánnyal fizettek… Az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás egy 40 éves és egy 35 éves nógrád megyei férfi ellen, akik – a rendelkezésre álló adatok alapján – 2011. július végétől augusztus 22. napjáig különböző, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék területén lévő üzletekben vásároltak kristálycukrot nagy tételben, azonban fizetni hamis étkezési utalvánnyal fizettek.

A pénztárosok és a boltvezetők csak jóval a „vásárlást” követően jöttek rá a turpisságra, azonban addigra az elkövetők már messze jártak…

Miután már több helyen is történtek az étkezési utalvánnyal visszaélések Ózdon és vonzáskörzetében, ezért mind a rendőrök, mind pedig az üzletek dolgozói is fokozott óvatossággal jártak el az elkövetők kézre kerítése érdekében, melynek 2011. augusztus 22-én meg is lett az eredménye.

Augusztus 22-én a koraesti órákban egy borsodnádasdi boltban vásárolt egy idegen férfi 60 kg kristálycukrot, amivel már eleve gyanút keltett az üzlet dolgozóiban. A gyanú a fizetéskor igazolódott be, amikor is a férfi hamis étkezési utalvánnyal kívánt fizetni a pénztárnál. A boltvezető ekkor azonnal értesítette a Borsodnádasdi Rendőrőrsöt, így az azonnal helyszínre érkező rendőrök a férfit még a boltban elfogták.

A kiérkező rendőröket azonban észlelte az üzlet közelében parkoló furgon vezetője, a cukorfelvásárló férfi tettestársa, és gépkocsival Arló irányába elhajtott. A gyorsan távozó gépkocsi nyomába eredtek a szemfüles rendőrök és az Arló, Ady Endre úton sikerült is rendőri intézkedés alá vonni őt. Az intézkedés során, az autó utasteréből elő-, majd lefoglalásra is került 71.400,- Ft értékű hamis melegétkezési utalvány, illetve nagy mennyiségű kristálycukor is. A két férfi az Ózdi Rendőrkapitányságra bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt előállításra került. Kihallgatásuk alkalmával egyikük a terhére rótt bűncselekmény és több hasonló bűncselekmény elkövetésével kapcsolatosan teljeskörű beismerő vallomást tett.

Az ügyben beszerzett adatok alapján megállapítható, hogy a két férfi 2011. július végétől augusztus 22. napjáig több üzletben fizetett a hamis utalványokkal Borsodnádasd és Ózd városában is, egy-egy alkalommal 10-20.000,- Ft körüli összegekért vásárolva. Ózd kistérségében minimum nyolc üzletet károsítottak így meg.

Az ügyben a károsult üzletek felderítése és az adatgyűjtés jelenleg is folyamatban van.

Információs háttér – Büntető törvénykönyv (Btk.):

Btk. 313/C. § Készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés – kivonat:

Aki hamis vagy hamisított készpénz-helyettesítő fizetési eszközt jogtalan haszonszerzés végett felhasznál, és ezzel kárt okoz, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést követ el.

A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés kisebb kárt okoz.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek