2023. 03. 30. csütörtök

Zalán
1 EUR 380 HUF
1 GBP 432 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja.

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya elkészítette és megküldte az érintetteknek az aktuális bűnmegelőzési témájú hírlevelét.
A hozzátartozók közötti erőszakot mindig testi, lelki sérülések kísérik. Sértettjei, áldozatai döntő többségben nők és gyermekek, valamint más a helyzetüknél fogva kiszolgáltatott, leginkább idős, beteg emberek. Közös jellemzőjük, hogy az erőszak formája nem csak fizikai, hanem szándékosan előidézett lelki gyötrelem, terror is lehet.  Kapcsolati erőszakot követ el az, aki gyermekének szülője, továbbá az elkövetéskor vagy korábban vele közös háztartásban vagy egy lakásban élő hozzátartozója, volt házastársa, volt élettársa, gondnoka, gondnokoltja, gyámja vagy gyámoltja sérelmére rendszeresen az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartást tanúsít.

A Rendőrség célja az azonnali segítségnyújtás annak érdekében, hogy megelőzően kezelje a családon belüli erőszakot mielőtt egy súlyosabb helyzet, sokszor helyrehozhatatlan következménnyel járó bűncselekmény bekövetkezne.

Információs háttér:

A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére 2005 júliusában hozták létre az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszert (ELBIR).

Az ELBIR lényege, hogy a rendőrség elektronikus levelezés (e-mail) útján juttatja el az önkormányzatok, és azok szakintézményei, valamint a polgárok rendszerben regisztrált tagjai részére a mindig aktuális bűnmegelőzési információkat. A hírlevelek korábbi számai, valamint egyéb hasznos információk is megtekinthetők a B-A-Z. Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány Bűnmegelőzési Szolgálat honlapjának címén.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek