2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Műtrágyával csaltak áfát

Mintegy nyolcszázmillió forint kárt okozott a költségvetésnek az a műtrágyával kereskedő, áfacsaló bűnszervezet, amit a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Borsod megyében.

Az elkövetők budapesti és Pest megyei székhelyű cégeik felhasználásával 2015 és 2017 között rendszeresen tettek szert milliós nagyságrendű, jogtalan haszonra. A Romániából és Lengyelországból behozott műtrágyát áfabevallásaikban belföldi beszerzésként tüntették fel, és az áfát visszaigényelték utána. Néhány cég esetében bevallották ugyan a külföldi beszerzést, de az áfát ezekben az esetekben sem fizették meg. A nyomozás során bebizonyosodott, hogy az áru ténylegesen nem járt a láncolatban felhasznált cégeknél, azt a külföldi felrakodási helyről közvetlenül a végső vevőknek szállították.

Az akcióban a NAV pénzügyi nyomozói és revizorai összesen huszonhat helyszínen tartottak házkutatást és gyűjtöttek bizonyítékokat, az elkövetők által okozott kár biztosítására három ingatlan, valamint kilenc teherautó került zár alá, több mint kétszázmillió forint értékben.

A NAV észak-magyarországi nyomozói öt férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A cégláncolatban szereplő további személyek felelősségre vonására a nyomozás későbbi szakaszában kerül sor. A gyanúsítottak tettükért húsz évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek