2021. 09. 23. csütörtök

Tekla, Líviusz
1 EUR 356 HUF
1 GBP 417 HUF

Műtrágyával csaltak áfát

Mintegy nyolcszázmillió forint kárt okozott a költségvetésnek az a műtrágyával kereskedő, áfacsaló bűnszervezet, amit a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Borsod megyében.

Az elkövetők budapesti és Pest megyei székhelyű cégeik felhasználásával 2015 és 2017 között rendszeresen tettek szert milliós nagyságrendű, jogtalan haszonra. A Romániából és Lengyelországból behozott műtrágyát áfabevallásaikban belföldi beszerzésként tüntették fel, és az áfát visszaigényelték utána. Néhány cég esetében bevallották ugyan a külföldi beszerzést, de az áfát ezekben az esetekben sem fizették meg. A nyomozás során bebizonyosodott, hogy az áru ténylegesen nem járt a láncolatban felhasznált cégeknél, azt a külföldi felrakodási helyről közvetlenül a végső vevőknek szállították.

Az akcióban a NAV pénzügyi nyomozói és revizorai összesen huszonhat helyszínen tartottak házkutatást és gyűjtöttek bizonyítékokat, az elkövetők által okozott kár biztosítására három ingatlan, valamint kilenc teherautó került zár alá, több mint kétszázmillió forint értékben.

A NAV észak-magyarországi nyomozói öt férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A cégláncolatban szereplő további személyek felelősségre vonására a nyomozás későbbi szakaszában kerül sor. A gyanúsítottak tettükért húsz évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…
A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki azt a férfit, aki rálőtt vitapartnerére Ózdon. Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett elkövetésének…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum