2022. 01. 21. péntek

Ágnes
1 EUR 356 HUF
1 GBP 427 HUF

Mindenkinek fontos gyermeke életének a védelme

Életet mentett a gyermekbiztonsági ülés használata egy keleméri közúti közlekedési balesetben.

Keleméren 2020. szeptember 29-én 14 órakor egy férfi személygépkocsival közlekedett  Zádorfalva irányából Serényfalva felé, aki nem az útszakasznak megfelelően választotta meg a járműve sebességét, és későn észlelte a haladási irányát keresztező autót. A szabályosan közlekedő járművet egy nő vezette, a kocsiban helyet foglalt gyermeke is, aki az előírásnak megfelelően biztonsági gyermekülésben ült.

A balesetet a hirtelen vészfékezéssel sem lehetett elkerülni, így az autók összeütköztek. A közlekedési baleset során a férfi, valamint utasa nyolc napon túl gyógyuló, míg az asszony, és gyermeke nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Közúti baleset okozása vétség elkövetésének a gyanúja miatt a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset körülményeit az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja.

A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a gyermekbiztonsági rendszer használatával kapcsolatosan a következő hasznos tanácsokra hívja fel a figyelmet!

A gyermekülés kiválasztásánál fontos, hogy a gyermek testsúlyának megfelelőt válasszunk. Orvosi vélemények szerint ahhoz, hogy a gyermek elől ülhessen, testmagasságának el kell érnie a 150 cm-t, mert ez alatt a kötelezően előírt becsatolt biztonsági öv nem képes a kívánt hatást elérni, a gyermek ugyanis kicsúszhat.

Az ütközéskor a légzsák burkolatát nyitó töltet, valamint a légzsák szintén egy adott testmagasság felett funkcionál biztonságosan, ez alatt bizonyos helyzetekben akár maga a mechanizmus is sérülést okozhat.

Az autós szülő felelőssége, hogy a gyermekülésből esetlegesen előre kívánkozó gyermeknek ne csupán a törvény tilalma miatt tagadja meg ezt, hanem magyarázza el annak valós veszélyeit.

Van néhány alapszabály, melyet – ily módon egyetlen jogszabály sem fogalmaz meg – mégsem célszerű figyelmen kívül hagyni.

Ezek közül a legfontosabb, hogy menet közben a gyermeket sosem szabad – főleg rögzítetlenül – hátul magára hagyni. Nem egy tragédia következett be már abból, hogy a szülő hátrafordult nevelni, fegyelmezni a gyermeket.

Ugyancsak veszélyes, ha a gyermek egyedül a hátsó ülésen feláll, ide-oda sétál, vagy éppen a hátsó ablakban, kalaptartón könyökölve figyeli a mögöttes forgalmat. Ha erre idejében már csecsemőkorától felkészítik, akkor az válik számára természetessé, hogy menet közben az autóban gyermekülésben vagy ülésmagasítón övet használva kell utaznia.

 

„… hogy mindenki hazaérjen!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Premier, és online nyíltnap, minden együtt van, ha a rendőri hivatást akarod választani, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A Borsod-Abaúj-Zemplén M…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum