2022. 08. 13. szombat

Ipoly
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

Mindenki felkészült?

Több kerékpáros baleset is történt Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain a rövid hétvége alatt. Egy tragédiával és egy súlyos sérülésekkel járó balesetben gyerekek voltak az érintettek. Mindenki felkészült?

A tavaszi időszakban megváltozik a közlekedés környezeti struktúrája, többek között az utakon megjelennek a motorosok, kerékpárosok. Ez utóbbi esetben a gyerekek is a közlekedés szerves részévé vállnak, ezért is fontos, hogy mindenki felkészüljön. A gépjárművezetők számítsanak az egy nyomtávon haladó járművekre. A kerékpárosok, motorosok pedig tudják a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya kéri a szülőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében gyermekeiket készítsék fel a szabályos és biztonságos közlekedés alapvető szabályaira.

Miskolcon, a Miskolctapolcai úton, 2018. április 22-én 16 óra körül egy 13 éves kislány a kijelölt kerékpárúton közlekedett, amikor előzés közben nekiment egy másik biciklisnek, aki elesett és súlyos sérüléseket szenvedett. A másik esetben egy 10 éves kislány 2018. április 21-én 9 óra 30 perc körül Ónodon, az úttest másik oldalára akart hirtelen átjutni, de mindeközben egy tehergépkocsi elsodorta a kerékpárost. A bicikli csomagtartóján utazó 9 éves kisfiú a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítás közben az életét veszítette.

Baleset-megelőzési tanácsok kerékpárosoknak:

A kerékpárosok járművezetőként vesznek részt a közlekedésben, így a közlekedési szabályokat nekik is maradéktalanul be kell tartaniuk. Fontos, ha van kerékpárút, akkor ott kell haladniuk. Amennyiben kerékpárút nincsen, és az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, a kerékpárosok a gyalogosok közlekedésének zavarása nélkül közlekedhetnek a járdán is.

Amennyiben a kijelölt gyalogos átkelőhelyen szeretnének átmenni, akkor le kell szállniuk a kerékpárról, és azt tolva kell átmenniük az út túloldalára.

A kerékpároknak is meg kell felelniük bizonyos műszaki feltételeknek: a megfelelő világítás, jól működő fékek, biztonságos kormányberendezés, egyéb láthatóságot segítő eszközök nélkül a közlekedés nem biztonságos.

Tudni kell azt is, hogy a kerékpárosnak biztonságos vezetésre képes állapotban kell lennie.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Életveszélyes szúrás
A rendőrök előállították azt a fiatal férfit, aki előzetes szóváltást követően egy késsel megszúrt egy férfit Miskolcon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Meg…
Menekülő csempész
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai csaknem 6 millió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le egy közúti ellenőrzésen, amit próbált,…

További cikkek