2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Lezárt ügyek: Elpusztult az egyméteres láncon tartott kutya

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság befejezte a büntetőeljárást egy olyan kutyatartóval szemben, aki veszélyeztette kutyáját, és annak kölykeit, a gondatlan tartás következményeként az anyakutya el is pusztult.

Állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egy  23 éves helyi nővel szemben.

A gyanúsított múcsonyi portáján 2019 októberét megelőzően szukakutyáját és annak négy kölykét nem az előírásoknak megfelelően tartotta. A rossztartás következményeként az állatok súlyosan lesoványodtak, megbetegedtek. A lakossági bejelentést, és rendőrségi eljárást követően az anyaállatot gondozásba vették, de a korábban egyméteres láncon tartott kutya életét már nem lehetett megmenteni, a kölyköket megfelelő helyre helyezték, így ők tovább élhetnek.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az ügyészségnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az eset kapcsán felhívja a figyelmet a felelős állattartásra:

  • Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni, azok kialakítása során tekintettel lenni korára, nemére és élettani állapotára.
  • Az állattartó mindenkor köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről,  élelmezéséről gondoskodni.
  • Az állattartó köteles gondoskodni az állat szakszerű gondozásáról. A szakszerű és jogkövető gondozás fogalomkörébe esik kutya esetén a mikrochippel történő egyedi megjelölése, valamint az eb életkorának megfelelő veszettség elleni oltás megléte és széles spektrumú féreghajtó szerrel történő kezelése.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek